Harri Mannonen Pariisin koripallojoukkueeseen
Mielipide: Kouvolan valtuustossa on sammutettu valot
Kuusankosken Rantapuiston sillan ja raitin rakentaminen sekä Mielakan hiihtoylikulun perustusten korjaustyöt käynnistyivät
Heijastimella bussiin maksutta Kotkan joulunavauksen päivänä
Kotkan kaupunki julistautuu Suomen piparipääkaupungiksi
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Yhteinen taival alkoi kynsistä
Miun & ihanan kaupan tarina
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Mielipide: Lääkäreitä ja hoitajia tulee kouluttaa enemmän
Otsikoihin on noussut lääkärien puute ja hyvinvointialueiden vaikeudet palkata lääkäreitä, ja jos joku saadaan tekemään esimerkiksi päivystyksiä, hinta on moninkertainen vakituisen lääkärin liksaan verrattuna. Usein kysymyksessä ovat vielä heikon ammattitaidon omaavat lääkärit, joiden toimia sitten vakituiset lääkärit joutuvat korjailemaan pienemmällä palkalla.
Tilanne ei ole mitenkään uusi, väitän, että se on jatkunut vuosikymmeniä -70-luvulta lähtien. Silloin luotu terveyskeskusjärjestelmä olisi vaatinut lisää koulutettavia lääkäreitä, mutta koulutusmääriä kuitenkin pienennettiin lääkäriliiton vaatimuksesta. Seurauksena uraansa aloittavat lääkärit joutuivat pienillä resursseilla toimiviin terveyskeskuksiin, oli paljon potilaita ja paljon raskaita päivystyksiä. Eihän sellaista kukaan kestä, ja heti tilaisuuden tullen siirryttiin yksityisiin lääkärikeskuksiin töihin ymmärrettävistä syistä.
"Hölmöläisten peitonpidennysmetodi" oli sitten päättäjien mielestä pelastus tähän lääkärivajeeseen. Haalittiin lääkäreitä Venäjältä, Virosta ja muista maista paikkaamaan tilannetta täydennyskoulutuksen avulla. Ihmettelin, miksei suomalaisia kouluteta lääkäreiksi, vaan haalitaan kielipuolilääkäreitä, jotka ovat olleet suorastaan uhka joskus jopa potilasturvalle. Kokenut sairaanhoitaja on ollut usein näiden lääkäreiden backup, joka on estänyt kielestä johtuneet vaaralliset tulkintavirheet. Oen tavannut näitä heikon kielen oppineita lääkäreitä, jotkut ovat olleet todella hyviä, mutta valitettavasti, jotkut eivät ole ymmärtäneet suomenkieltä edes auttavasti, puhumattakaan puhekieltä tai murteita. Työni puolesta olen kuullut näitä vähältäpiti tapauksia potilailta, hoitajilta ja lääkäreiltä.
Olisikohan nyt aika ihan oikeasti korjata tämä 40 vuotta jatkunut valitus lääkärien riittävyydestä? Väki vanhenee edelleen, elää pitempään ja lääkäreitä sekä hoitohenkilökuntaa tarvitaan entistä enemmän. Selitykseksi ei enää kelpaa se, että kun koulutus vie niin kauan, ettei siitä ole apua. Neljässä vuosikymmenessä olisi ehtinyt kouluttaa lääkärin, hoitajan ja toisenkin!
Mielestäni minä terveydenhuollon asiakkaana ja veronmaksajana olen oikeutettu vaatimaan muutosta, ei poliittisilla puheilla, vaan jo nykyisen hallituksen toimilla! Tietääkseni nykyinen hallitus ei ole lisäämässä lääkäreiden tai hoitohenkilökunnan koulutusmääriä, mutta kipuilevat erittäin älyttömän ja kalliiden hyvinvointialueiden kanssa.
Omana keinona esitän asiantilan korjaamiseen, että: 1. Lääkärien koulutusta lisätään voimakkaasti. 2. Erikoislääkärien koulutusta lisätään ja "palkkausta" (etuja) parannetaan kiinnostavuuden lisäämiseksi. 3. Kokeneille hoitajille tai muillekin tarjotaan mahdollisuus (koulutustaustasta huolimatta) lisäkoulutukseen, jolla heistä koulutetaan ns. "apulaislääkäreitä". Nykyisinkin hoitajat saavat lääkkeitä määrätä ja valikoida potilaita lääkärille tai jäämään kotiin. Tämä kiinnostaisi varmaan hoitoalalle tulevia ja takaisi jatkomahdollisuuden urallaan. Nämä "apulaislääkärit" hoitaisivat akuutit flunssat, tapaturmat ym. yksinkertaiset lääkäriä tarvitsevat tehtävät. Lähihoitajaportaasta alkaen pitäisi luoda myös samanlainen urapolku.
Ollaan siinä tilanteessa, että tämä asia pitää korjata ihan oikeasti! Nykyisen hallituksen on aloitettava muutos, muutoin HVA toimintaa ei saada koskaan toimimaan. Rahavaje vain suurenee, jos muutoksia ei tehdä!
Juha Nuutinen
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.