Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Kylillä ovat taas ovet avoinna – Kymenlaaksossa noin 30 tapahtumaa
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Monikäyttö yhteys Vuosaari – Utti
Uuden junaradan rakentaminen Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan tuntuu olevan myötätuulessa. Useissa eri turvallisuuspolitiikkaa koskevissa raporteissa pidetään Venäjää turvallisuusuhkana, joskin aina sivulauseessa muistetaan mainita, ettei välittömän sotilaallisen tunkeutumisen vaaraa ole. Siitä huolimatta Naton kanssa kehitetään ”varmuuden vuoksi” monenlaista yhteistyötä. Yksi sellainen innovaatio olisikin nopea yhteys Vuosaaren satamasta Utin lentokentälle raskaan sotilaskaluston kuljettamista varten.
Päättäjille pitäisi olla selvää, että Venäjällä tällainen mahdollisuus huomataan, ja siksi kannattaisi miettiä muunlaista vaihtoehtoa.
Länsi on pitkään painostanut Suomea rajoittamaan kaupallista yhteistyötään Venäjän kanssa välittämättä siitä, että suomalaisille tuo kauppa on paljon tärkeämpää kuin kauempana sijaitseville valtioille. Etenkin täällä kaakonkulmalla kauppasota on vähentänyt turismia ja supistanut kauppavaihtoa. Samanaikaisesti sattunut koronapandemia on vielä vaikeuttanut toimintoja.
Rantarata Turusta Pietariin mahdollistaisi varrellaan sijaitseville kunnille uudenlaisen nousun. Pelkästään Venäjän kauppaa varten ei kiskoja tietenkään pidä rakentaa, vaan palvelemaan ennen kaikkea radanvarren asukkaita. Pääkaupunkiseudulla asuminen on sen verran kallista, että etätyö Kotkastakin on toimiva vaihtoehto nopealla junayhteydellä tuettuna.
Kekkosen aikana valtionvirastoja siirrettiin Helsingistä maakuntiin. Tuolloinkaan edistyksellinen ratkaisu ei sopinut kaikille. Jos puolisolle ei uudelta paikkakunnalta löytynyt töitä, oli vastustus kovaa.
Tietenkin radan ulottaminen Venäjän puolelle edellyttää neuvotteluja, mutta varmaan sielläkin halutaan edistää kaupallisia suhteita. Kuten myös Kiinassa, josta rakennetaan Silkkitietä ympäri Euraasiaa.
Markku J Kekäläinen
Korela
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.