Kymenlaakson koronavirustilanteessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia
Parisuhteita haetaan ja löydetään yhä enemmän verkosta – pysyviä suhteita solmitaan erityisesti pienillä paikkakunnilla
Kansalaisaloite etenee: Yli 50 000 suomalaista vaatii psykoterapeuttikoulutuksen maksuttomuutta
Peltipoliisi välähtelee eniten kesän lämmössä, sadesäälläkin vaikutus suomalaisten kaasujalkaan
Masennus vie työkyvyttömyyseläkkeelle – aktiivimalli lisäsi selvästi eläkehakemusten määrää
Fintoilin biojalostamohanke etenee
Poliisipartio ajoi ulos tieltä Kotkassa
Peruna on uskottava elokuva olematta realistinen
Päivityksen avulla bioetanolia tankkiin
Kauppakeskus Veturin ravintolamaailma täydentyy uudella paikallisella ravintolakonseptilla
Viikon Pulinat -show
Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Samoin Viikon Pulinat. Viimeisessä ohjelmassa käydään pohjalla ja noustaa huipulle eli mukana mm. parhaat/huonoimmat palat, nostalgiaa, yllätysvieraita jne.
Tuotanto: Same-eYes Oy / Citymedia.fi
Mielipide: Monikäyttö yhteys Vuosaari – Utti
Uuden junaradan rakentaminen Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan tuntuu olevan myötätuulessa. Useissa eri turvallisuuspolitiikkaa koskevissa raporteissa pidetään Venäjää turvallisuusuhkana, joskin aina sivulauseessa muistetaan mainita, ettei välittömän sotilaallisen tunkeutumisen vaaraa ole. Siitä huolimatta Naton kanssa kehitetään ”varmuuden vuoksi” monenlaista yhteistyötä. Yksi sellainen innovaatio olisikin nopea yhteys Vuosaaren satamasta Utin lentokentälle raskaan sotilaskaluston kuljettamista varten.
Päättäjille pitäisi olla selvää, että Venäjällä tällainen mahdollisuus huomataan, ja siksi kannattaisi miettiä muunlaista vaihtoehtoa.
Länsi on pitkään painostanut Suomea rajoittamaan kaupallista yhteistyötään Venäjän kanssa välittämättä siitä, että suomalaisille tuo kauppa on paljon tärkeämpää kuin kauempana sijaitseville valtioille. Etenkin täällä kaakonkulmalla kauppasota on vähentänyt turismia ja supistanut kauppavaihtoa. Samanaikaisesti sattunut koronapandemia on vielä vaikeuttanut toimintoja.
Rantarata Turusta Pietariin mahdollistaisi varrellaan sijaitseville kunnille uudenlaisen nousun. Pelkästään Venäjän kauppaa varten ei kiskoja tietenkään pidä rakentaa, vaan palvelemaan ennen kaikkea radanvarren asukkaita. Pääkaupunkiseudulla asuminen on sen verran kallista, että etätyö Kotkastakin on toimiva vaihtoehto nopealla junayhteydellä tuettuna.
Kekkosen aikana valtionvirastoja siirrettiin Helsingistä maakuntiin. Tuolloinkaan edistyksellinen ratkaisu ei sopinut kaikille. Jos puolisolle ei uudelta paikkakunnalta löytynyt töitä, oli vastustus kovaa.
Tietenkin radan ulottaminen Venäjän puolelle edellyttää neuvotteluja, mutta varmaan sielläkin halutaan edistää kaupallisia suhteita. Kuten myös Kiinassa, josta rakennetaan Silkkitietä ympäri Euraasiaa.
Markku J Kekäläinen
Korela
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.