Bussit ajavat vappuna myös yövuoroja
Yleisessä Saunassa yksi konsertti
Varissaaren ravintolatoiminnan ja yhteysliikenteen kilpailutus avattu
Haminan Mäntlahden entisen upseerikylän alueen tontit myynnissä
Näyttelijä Eero Ahosta Hamina Priden suojelija
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Sopeuttaminen tuottaa tulosta Kouvolassa
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn tarvitaan kaikkien yhteistyötä
Kymenlaaksossa päihde- ja mielenterveysongelmat ovat kasvaneet hälyttävästi. Kohtuuhintaisten asuntojen vähyys, lisääntyvä köyhyys ja akuutit päihdeongelmat näkyvät arjessa. Alueella on myös maan korkeimmat alkoholikuolleisuusluvut.
Tilannetta pahentavat valtakunnalliset päätökset, kuten sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusten leikkaukset sekä alkoholin, nikotiinituotteiden ja rahapelien saatavuuden lisääminen. alkoholin ja nikotiinituotteiden saatavuuden helpottaminen. Hyvinvointialueiden säästöpaineet sekä suunnitelma pidentää hoitotakuuta 14 päivästä 90 päivään vaarantavat sen, että apua ei saa ajoissa.
Olemme järjestöinä syvästi huolissamme siitä, että päihde- ja mielenterveysongelmat kasautuvat yhä useammin heikoimmassa asemassa oleville. Teemme jo nyt paljon ehkäisevää työtä ja tuemme ihmisiä eri elämäntilanteissa, mutta yksin emme pysty ratkaisemaan kasvavia haasteita. Meillä on kuitenkin valmius toimia tiiviisti yhteistyössä kuntien, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden kanssa.
Ratkaisu löytyy suunnitelmallisesta ja pitkäjänteisestä ehkäisevästä työstä. Päihteiden käytön ehkäisy on aloitettava varhain. Lapsille ja nuorille on tarjottava riittävä tuki terveelliseen ja turvalliseen kasvuun ja kehitykseen, ja vanhemmuutta on vahvistettava. Nuorten mielenterveyspalveluiden resursseja on lisättävä, ja varmistettava, että ongelmat tunnistetaan riittävän varhain.
Aikuisväestön hyvinvointia on edistettävä tukemalla terveellisiä elämäntapoja, lisäämällä tiedottamista ongelmien ennaltaehkäisemisestä ja turvaamalla matalan kynnyksen palvelut. Päihde- ja mielenterveystyön on toimittava kokonaisuutena, jossa hyödynnetään järjestöjen asiantuntemusta.
Hyvinvointialueen ja kuntien päättäjillä on keskeinen rooli: ehkäisevä päihdetyö, oikea-aikainen apu ja osallisuuden vahvistaminen ovat päätöksiä, jotka määrittävät asukkaiden tulevaisuuden. Kaikessa päätöksenteossa on arvioitava sen vaikutukset asukkaiden hyvinvointiin. Jokaisen pitää saada tarvitsemansa tuki ajoissa eli kunnan ja hyvinvointialueen resurssit pitää kohdentaa oikeudenmukaisesti.
Kunta- ja aluevaaleissa voimme yhdessä vaikuttaa siihen, millaista tukea ja turvaa Kymenlaakson asukkaat saavat tulevaisuudessa.
Kymenlaakson mielenterveys- ja päihdejärjestöjen verkoston puolesta,
Laura Kristoffersson
Kaakkois-Suomen Sininauha
Kati Koukonen
MIELI Vuoroveto Mielenterveys
Heli Vaija
Ehkäisevä päihdetyö EHYT
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.