Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Puhutaan nuorten kanssa huumeista liikenteessä
Keskusrikospoliisin tilastojen mukaan alkoholirattijuopumukset ovat tasaisesti vähentyneet vuodesta 2011 vuoteen 2022. Sen sijaan huumeiden käyttö ja sekakäyttö liikenteessä on lisääntynyt vuoteen 2020 asti, jonka jälkeen kasvu on taittunut. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella vahvistettuja huumetapauksia on jo enemmän kuin alkoholitapauksia. Vuonna 2021 Kaakkois-Suomen poliisin mukaan Kouvolassa huumetapauksia oli peräti 59 prosenttia kaikista rattijuopumuksista.
Päihteiden käyttötapojen lisäksi myös asenteet muuttuvat. Nykyiset nuoret suhtautuvat aiempia sukupolvia myönteisemmin esimerkiksi kannabiksen käyttöön. Salliva asenne näkyy paitsi lisääntyneinä kokeiluina, myös hyväksyvänä suhtautumisena muiden käyttöön. Kaveriporukat ja sosiaalinen media ruokkivat näkemystä huumausaineiden harmittomuudesta, vaikka tosiasiassa niiden haitat ja vaarat ovat edelleen vähintään yhtä todellisia kuin ennenkin.
Huumeiden käytöstä, alkoholin juomisesta, päihteettömyydestä ja täytyy siis keskustella avoimesti. Kodit ovat tärkeitä paikkoja vapaamuotoisille keskusteluille. Jutella voi vaikkapa saunan lauteilla, ruokaa laittaessa tai harrastuskyyditysten lomassa. Myös koulut ja oppilaitokset voivat ottaa aiheita käsittelyyn sopivissa tilanteissa.
Avoimella keskustelulla voidaan ennaltaehkäistä päihteiden käyttöä ja siitä seuraavia haittoja ja vaaratilanteita. On tärkeää, että puheeksioton yhteydessä nuorelle tulee tunne siitä, että esimerkiksi huumeista voi puhua luottamuksellisesti sekä avoimesti ilman pelkoa seurauksista. Nuorelle on tärkeää painottaa sitä, että kotiin voi aina soittaa ja mennä vaikka olisi humalassa tai kokeillut huumeita.
On myös hyvä pohtia vanhempana, millainen roolimalli itse on. Vanhempi voi kannustaa nuorta tekemään itselleen turvallisia valintoja ja tsempata toimimaan hyvänä esimerkkinä myös kaveripiirissä.
Huoltajien lisäksi kaikki nuorten kanssa toimivat voivat tehdä ennaltaehkäisevää työtä nuorten hyväksi ja näin tukea myös kodin roolia päihdekasvatuksessa ja haittojen ennaltaehkäisemisessä.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestämä Huumeita liikenteessä -kampanja alkaa 3. huhtikuuta. Kampanjan tavoitteena on rohkaista huoltajia, kasvattajia sekä nuorten kanssa työskenteleviä keskustelemaan nuorten kanssa siitä, kuinka huumeet ja lääkkeiden väärinkäyttö vaikuttavat liikenneturvallisuuteen. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta ja ehkäistä vaaratilanteita.
Huumeita liikenteessä -kampanja näkyy 3.–7. huhtikuuta EHYTin nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa #HuumeitaLiikenteessä.
Eerik Lepistö
puheenjohtaja,
Kouvolan Liikenneraittiusjärjestö ry,
Susanna Niinimäki
Kouvolan Liikenneraittiusjärjestö ry
ja EHYT ry:n valtuutettu,
Heli Vaija
asiantuntija,
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.