Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Mielipide: Realismia liikenteen päästöjen leikkaamiseen
Kaakkois-Suomen Kuljetusyrittäjät esittää suuren huolensa LVM:n fossiilisten polttoaineiden päästökaupan valmisteluun. Tämä polttoaineiden myyntikiintiöjärjestelmä liittyy LVM:n fossiilittoman liikenteen tiekarttaluonnokseen, jonka keinoilla on tarkoitus puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä.
Tiekarttaluonnoksessa päästöt puolitettaisiin kolmivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa edistettäisiin ajoneuvokannan uudistamista erilaisin tuin ja kannustimin. Toisessa vaiheessa parannettaisiin väylien kunnossapitoa, panostettaisiin digitalisaatioon ja mahdollisesti nostettaisiin uusiutuvan polttoaineen jakeluvelvoite 30 prosentista 34 prosenttiin. Kolmas vaihe olisi ehdollinen: tarvittaessa hallitus tekisi päätökset lisätoimista, kuten fossiilisten polttoaineiden kansallisesta päästökaupasta tai kilometriverosta.
Tiekartan aikataulu herättää epäilyksiä. Hallitus arvioisi jo ensi syksynä sitä, riittävätkö ensimmäisen ja toisen vaiheen keinot päästöjen puolittamiseksi. Hallitus siis arvioisi jo kuuden kuukauden kuluttua, miten ensimmäisen ja toisen vaiheen keinot ovat purreet, vaikka niitä ei ole vielä edes otettu käyttöön.
Lisäksi LVM käynnisti liikenteen kansallisen päästökaupan valmistelun kesken lausuntokierrosta ja ennen kuin tiekartasta on edes tehty valtioneuvoston periaatepäätöstä. Herää kysymys koko kolmivaiheisen tiekartan merkityksestä.
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä. On esitetty laskelmia, joiden mukaan jakeluvelvoite tulee nostamaan polttoaineen litrahintaa 68 senttiä vuoteen 2030 mennessä. Jakeluvelvoitteen nostaminen 30 prosentista 34 prosenttiin nostaisi kuluja edelleen ja litrahintaa 7 sentillä. Laskelmat perustuvat VTT:n ALIISA-mallin polttoaineiden kulutusennusteeseen ja öljy-yhtiön arvioon polttoaineiden markkinahinnasta. Lisäksi valmisteilla oleva päästökauppa tulee toteutuessaan edelleen nostamaan polttoaineen hintaa, jolloin polttoaineen hinnan korotusten arvioidaan yhteensä olevan yli euron per litra.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n laskelmien mukaan jokainen 1 sentti lisää polttoaineen hinnassa lisää Suomen vuotuisia logistiikkakustannuksia 13 miljoonaa euroa. Toteutuessaan LVM:n tiekartta tulee heikentämään Suomen kilpailukykyä dramaattisesti. Onko meillä varaa tähän? Parempaa keinovalikoimaa löytyy esimerkiksi Liikenne- ja kuljetusalan vähäpäästöisen liikenteen tiekartasta.
Ammattiliikenne ei kiistä ilmastonmuutoksen suurta uhkaa ja haluaa olla mukana sen torjunnassa, mutta nyt ohjelmassa oleva tiekarttaluonnoksen keinovalikoima on väärä. Kansakuntana meillä ei yksinkertaisesti ole tähän varaa. Toivon päättäjiltäkin realismia asiassa.
Teemu Laakkonen
puheenjohtaja
Kaakkois-Suomen Kuljetusyrittäjät ry
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.