Mielipide: Kuluttamalla paikallisesti syntyy positiivinen kierre
Kymenlaakson Yleisurheilu valitsi Vuoden urheilijaksi Krista Tervon
Virtuaalimuseossa Kyminlinnan alue herää henkiin alkuperäisessä asussaan
KTP vahvisti hyökkäystään potentiaalisella maalintekijällä
Kotka tekee lahjoituksen John Nurmisen Säätiölle osana Meritontti-kampanjaa
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Mielipide: Olkaamme kiitollisia itsenäisyydestä
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Miun & ihanan kaupan tarina
Mielipide: Syvä huokaus Kouvolan kaupungin laitamilta
Olet Kouvolan kaupunki päättänyt, että me vanhat ja vammaiset emme saa lumenpoistoapua pihaliittymiimme. Olemme uskoneet saavamme isällistä huolenpitoa niin kuin perustuslaki ja kuntalaki hyvinvoinnista määrää huolehtimaan. Toki apuja saa hyvinvointialueen hallinnon eri lähteistä, mutta ei käytännössä pihatöihin. Maksusetelillä työ tulee kalliiksi ja hankalaksi.
Kouvolan kaupunki jakaa hyvinvointia turhilla miljoonilla euroilla niille tahoille, joillla on kylliksi hyvinvointia, kykyä ja voimia. Onko vajaakuntoiset luokiteltu tuottamattomiksi tässä liberaalisessa yritysmaailmassa? Huomatkaa: he ovat aina maksaneet heille määrätyt verot ja maksut.
Suomen hallitusohjelmassa ja monissa julkilausumissa sekä tutkimuksissa painotetaan erityisesti vanhusten auttamisen tärkeyttä. Esimerkiksi laitoshoito voi maksaa kunnalle itsellleen noin 100 euroa/vrk. Jos vanhus auttaen voi asua kotonaan, säästyisi näin 36 500 euroa/vuosi. Siis on järkevää auttaa kotona asuvaa etenkin välittömän hoidon, omaishoidon ja pihaliittymän aurauksen avun saamisessa. Kun ihminen saa näin asua omassa kodissaan, hyvä vointi lisääntyy.
Pihaliittymän auraus kunnan toimesta tehdään asemakaava-alueella jo joissakin kaupungeissa. Valmistelua ja kokeilujakin on myös meneillään. Usein kaupungin- ja kunnanvaltuutetut ovat tehneet asiasta aloitteita, jotka ovat tulleet hyväksytyiksi määrärahoineen.
Kouvolan valtuutetut ovat vaitonaisia. Murheellista on, että vähäosaisten puolesta lippua kantaneen puolueen paikalliset politiikot ovat keskittyneet auttamaan muita tahoja, jotka eivät taida olla kaikilta osin tuottavia. Onko esimerkiksi yritystoiminnan tukeminen vuosittain useilla miljoonilla tuottanut vastinetta?
Ennen tätä kaupallisen maailman kautta oli vain teollistamis- ja työasiamiehiä sekä toimikuntia. Ennen yrittäjät enimmäkseen itse hoitivat markkinoinnin. Kunta auttoi ainakin vielä 1960-luvulla vajaakuntoisia ihmisiä ottamalla heitä vakinaiseen työsuhteeseen. Työllistämisvelvoite auttoi myös. Sitten 1980-luvulta alkoi aatemaailma muuttua. Uusliberalismi rantautui Suomeenkin. Sosiaalinen mieli sai väistyä, kunnat alkoivat yksityistää, virkavaltaisuus lisääntyi ja mittailtiin kustannuksia mutta ei ihmisten tarpeita oikeassa järjestyksessä. Elämme nyt turhuuden markkinoilla.
Ilkka Hyvärinen
Kuusankoski
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.