Jaalan hammashoitola sulkeutuu pysyvästi
Leijonarastit on koko perheen ulkoilutapahtuma, jossa pääsee myös suunnistamaan
Go Käyrälampi -tapahtumaan ilmainen bussikuljetus nyt kahdelta eri reitiltä
Xamkista valmistui viime vuonna lähes 2400 korkeakoulutettua
Merikeskus Vellamon yleisötilaisuudessa juhlistetaan taidevälittäjä Hellmuth van Assendelftin muistokokoelmaa
Koiratreffit tuo karvakuonot Karhulan torille
Kymenlaakson vuoden kylä ja maaseututoimijat on valittu
Kotkan kauppatorin kehittäminen jatkuu – Yhteisterassi monipuolistuu, torin kesässä uusia toimijoita ja tapahtumia
Vesitorninkadun eteläinen osa Karhulassa suljetaan väliaikaisesti
Kotkan kaupunki ja Kotka Peace United yhteistyöhön
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Vahvistamme lähipalveluita ja tuomme mielenterveyspalvelut lähelle ihmistä
Keskustan mielestä palvelujen liika keskittäminen on haitallista erityisesti heikoimmassa asemassa oleville, joilla sekä fyysinen liikkumiskyky että usein myös taloudellinen tilanne rajoittavat kauas kulkemista. Keskittäminen voi olla haitallista myös suurissa kaupungeissa, joissa huono-osaisuuden ja jopa kuolleisuuden erot kaupunginosien välillä voivat olla suuria. Lähipalvelun ydin onkin saavutettavuus.
Lähipalveluasemilla on oltava saatavilla moniammatillisia palveluita. Olennaista on asiakkaan esittämän ongelman tai palveluntarpeen ottaminen haltuun ensimmäisessä yhteydenotossa. Yhteydenotto voi olla puhelinsoitto, etäkeskustelu, fyysinen käynti asemalla tai liikkuvan aseman tulo asiakkaan lähelle. Lähipalveluita on saatava niin kehon kuin mielenkin hoitoon.
Hyvä elämä on perusta hyvälle mielenterveydelle. Elämänsisältöä tuovat kokemus kuulumisesta yhteisöön, hyvät ihmissuhteet, tunnetaidot sekä merkityksellinen työ tai opiskelu. Myös terveelliset elintavat tukevat hyvää elämää.
Jokainen kohtaa elämässään kriisejä. On tärkeää, että palveluissa tunnistetaan ihmisten elämän muutoskohdat ja tarjotaan niissä kohdissa apua. Tilanne voi kehittyä myös vähitellen. Siksi keskusteluapua ja tukea tulisi olla helposti saatavilla siellä, missä ihmisetkin ovat.
Matalan kynnyksen joustavan keskusteluavun pitää olla eri ryhmien saavutettavissa. Sitä pitää tuoda lähipalveluasemille, perhekeskuksiin, kouluihin koulupsykologien, kuraattoreiden ja luotettavien aikuisten muodossa, opiskelijoille opintopsykologien ja YTHS:n välityksellä sekä työpaikoille luottamuksellisten väylien kautta ja työterveyshuollon asiantuntemusta hyödyntäen. Työttömille sekä eläkeläisille voivat tuoda tarvittavaa apua esimerkiksi ystävätoiminta tai aikuisneuvola.
Erilaisiin ongelmiin pitää pystyä tarjoamaan apua nykyistä varhaisemmassa vaiheessa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä lasten ja nuorten matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalvelujen toimivuuteen sekä ylipäätään turvaverkkoihin, joilla tuetaan lasten ja nuorten ja heidän perheidensä voimavaroja. Osana matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden vahvistamista lyhytterapioiden tarjontaa on lisättävä eri keinoin. Myös päihdepalveluihin pääsyä on helpotettava. Päihdeongelmien havaitsemiseen ja hoitoon liittyvää osaamista pitää vahvistaa niin sote-keskuksissa kuin työterveyshuollossa.
Riikka Turunen
Kymenlaakson Keskustan piirin pj
eduskuntavaliehdokas
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.