Harri Mannonen Pariisin koripallojoukkueeseen
Mielipide: Kouvolan valtuustossa on sammutettu valot
Kuusankosken Rantapuiston sillan ja raitin rakentaminen sekä Mielakan hiihtoylikulun perustusten korjaustyöt käynnistyivät
Heijastimella bussiin maksutta Kotkan joulunavauksen päivänä
Kotkan kaupunki julistautuu Suomen piparipääkaupungiksi
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Yhteinen taival alkoi kynsistä
Miun & ihanan kaupan tarina
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Susanna Hohenthal korostaa, että muisteleminen virkistää, ja tallennetut muistot ovat arvokas lahja jälkipolville.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Muisteleminen aktivoi muistia
KAI-PEKKA VESALAINEN
– Vanhustyö on ollut liian kauan retuperällä. Jos pystyn oman korteni kantamaan kekoon, niin kyllä vanhustyö minua kiinnostaa. Vielä 1990-luvulla minulla kävi asiakkaina aika paljon veteraaneja. Heidän upeita tarinoita kuunnellessaan olisin tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi, toteaa toissa keväänä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta Xamkista sosionomiksi valmistunut Susanna Hohenthal, joka on työskennellyt jalkojenhoitajana 30 vuotta.
– Koska asiakkaani ovat suurelta osin riskiryhmäläisiä, joten koronapandemian takia minulla on ollut vähemmän jalkahoitoon liittyviä töitä. Olenkin aikataulujen salliessa työskennellyt hoitoapulaisena hoivakodissa. Vaikka jotkut ihmettelevät, että teen korkeakoulututkintotaustalla hoitoapulaisen töitä, koen työn antoisana, kun työpaikassani hoitohenkilökunnalla on aikaa myös jutella asukkaiden kanssa.
Hohenthal suoritti ammattikorkeakouluopintojen aikana kaksi työharjoittelujaksoa Thaimaassa, jossa pääsi lasten Agape Homen ohella vierailemaan vankiloissa ja vauvojen orpokodeissa. Matkat rahoittaakseen Hohenthal teki vanhainkodeissa keikkahommia, jota kautta hän havahtui ikäihmisten esineellistämiseen.
– Henkilökunta ei välttämättä tiedä hoidettaviensa nimiä saati taustaa. Osaltaan tätä tietovajetta paikkaamaan syntyi Aikakärri -muistelukirja kylkiäisenä rinnan muistelemisesta työparini kanssa tekemän lopputyön myötä.
– Muistelukirjan tarkoituksena on olla vähän kuin passi, jonka kautta vanhainkotien tai palvelutalojen asukkaat saavat ihmisen hahmon, mikäli hoitajat ennättävät kirjattuihin tietoihin tutustua. Idea on sama kuin vauva- tai ystäväkirjoissa, mutta Aikakärri on tarkoitettu ensisijaisesti iäkkäämmille.
– Koeluetutin raakaversion kolmellakymmenellä ikäihmisellä. Saamani palautteen jälkeen muokkasin kirjan lopulliseen muotoonsa.
Hohenthal tietää, että on olemassa muitakin Aikakärrin kaltaisia julkaisuja. Elämän tapahtumien ylöskirjaamisesta on tullut jopa suosittu harraste, joka on lahja jälkipolville, sillä omien juurien tunteminen on yleensä voimaannuttava tekijä.
– Kirjani poikkeaa siinä, että se haastaa täyttäjäänsä, eikä päästä häntä ihan helpolla.
– Sisällön suhteen minua hiukan arvelutti osio Elämän loppuvaiheen päätökset ja tahdot. Kaikki ihmisethän eivät halua ajatella tällaisia asioita, mutta koelukijoista suurin osa näin halusi.
– Tarkoitukseni on, että muisteluotsikoita voi soveltaa eri-ikäisille. Esimerkiksi omat sotavuosien muistoni liittyvät pappani Paavo Junkkarin kertomaan. Hän sanoi saaneensa rintamalla parhaat räiskäleensä, jotka sisälsivät vettä ja vehnäjauhoja.
– Sukupolvet voivat täyttää kirjaa yhdessä esimerkiksi niin, että mummo tai pappa kirjoittaa ylös muisteluitaan ja lapsenlapsi värittää kirjan sisältämiä kotkalaislähtöisen Ari Vitikaisen käsialaa olevia piirroksia, joiden funktio on toimia muistin aktivoijina, kertoo Hohenthal ja muistuttaa, ettei kirjaa tarvitse täyttää kronologisesti.
Hohenthal on kotkalainen, kirjallisuutta, talviuintia, luonnossa liikkumista ja veneilyä harrastava paluumuuttaja, jolle erityisesti työvuodet yliopistollisessa sairaalassa Meilahdessa antoivat ammatillisesti paljon. Silti pandemia-aika on opettanut myös hänelle uutta suhtautumistapaa meistä ihmisistä yksilöinä.
– Olen kunnioittanut hallituksen suosituksia koronapandemian esimerkiksi kokoontumisrajoitusten ja maskinkäytön suhteen. Voinhan olla oireeton taudinkantaja, millä voi tuhoisat seuraukset. En muista, että olisin ikinä ottanut mitään asiaa näin vakavasti. Totta kai hoitotyössä työmäärä on porrastettujen ruokailujen ja eristysten myötä kasvanut. Toisaalta tunnelin päässä on alkanut näkyä valoa ja uskon, että kyllä tämä hyväksi vielä muuttuu.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.