Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Myönteinen laki?
IKKUNA ELÄMÄÄN
Maailma oli joskus paljon nykyistä kauheampi paikka. Mitättömistä rikoksista tai asioista, jotka eivät meistä tunnu rikoksilta ollenkaan, annettiin kauheita rangaistuksia – ihmisiltä puhkottiin silmiä tai leikattiin päitä, käsiä, neniä, korvia tai rintoja. Erityisesti naisten ja orjien asema oli surkea. Syyllisyys saatettiin ratkaista heittämällä epäilty paino jaloissaan veteen, lapsia määrättiin surmattavaksi vammaisuuden vuoksi tai tuomittuja muurattavaksi elävänä kaupunginmuuriin. Tähän tulokseen päädyin, kun luin vanhimpia tunnettuja lakeja. Yllätyksekseni edes kreikkalaiset, roomalaiset tai kiinalaiset lakikokoelmat eivät olleet parempia.
Mietin, onko kymmenen käskyn laki Raamatussa ainoa järkevä vanha lakikokoelma? Oliko se tuhansia vuosia aikaansa edellä, kun en onnistunut löytämään yhtään muuta vanhaa lakikokoelmaa, joka olisi millään muotoa ajaton tai kaikkiin kulttuureihin sopiva? Kymmenen käskyn, tai kymmenen sanan (niin kuin Raamattu tätä lakia kutsuu) ohjeet ovat yksinkertaisia ja selkeitä ohjeita, joilla on arvoa jokaiselle hyvää elämää tavoittelevalle: Älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä sano väärää todistusta, älä himoitse jne.
Tietenkin monet ajattelevat olevansa tätäkin lakia viisaampia, mutta jotakin neroutta on siinä, että tällainen laki osattiin kirjoittaa aikana, jolloin viisaimmatkaan eivät näytä vastaavaan pystyneen. Ehkä Raamattu ei turhaan väitä kirjoittajaksi itse Jumalaa.
Monet kuitenkin pitävät lakia kovin kielteisenä. Älä tee sitä tai älä tee tätä. Kahdeksan kieltoa, kaksi myönteistä käskyä. Asia ei kuitenkaan ole näin. Heprealaisessa alkutekstissä ei käytetä tavallista käsky tai kieltomuotoa, vaan harvinaisempaa ilmaisutapaa, jota ainakin muutamassa kohdassa merkitsee lupausta. Ehkä Jumala käskyillä haluaakin sanoa – minä autan sinua niin, ettet tapa, tai varasta jne. Ehkä tätäkin tärkeämpi havainto on, että niin Jeesus kuin Paavalikin sanovat rakkauden olevan lain täyttymys. Kaikki käskyt on pidetty, kun rakastamme Jumalaa ja lähimmäistämme. Eikä rakkaudessa ole mitään kielteistä! Rakkaus ja armo antavat merkityksen käskyillekin.
Kai Arasola
Adventtikirkko, eläkeläispastori
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.