Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kotkassa maan kolmanneksi parhaat hampurilaiset – Kouvola sijalla viisi
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Syyskuussa Kouvolaan muuttanut Marjo Seki suunnittelee järjestävänsä temppeliruokakursseja. -Muutenkin haluan ihmisten kiinnittävän enemmän huomiota ruoan arvostukseen ja kiitollisuuteen siitä, että saamme syödä puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa.
Kuvat: Teija Piipari
Ruoka on lahja, ei vain vatsantäyte
Marjo Seki haluaa japanilaista temppeliruokaa kymenlaaksolaispöytiin.
Teija Piipari
– Käy pöytään, ole hyvä, kimonoon pukeutunut vaaleatukkainen nainen pyytää avarassa vaaleassa keittiössään.
Värikkäälle liinalle on katettu lautanen, kulhoja ja syömäpuikot. Lautasella odottaa lämmin lettu, jonka taikinaan on lisätty kaalia, porkkanaa ja sipulia, päällä merilevää, inkivääriä ja majoneesia. Kulhoissa on kurkkua ja misoa.
Ruoka on japanilaista, temppeliruoan filosofian mukaista vegaanista kasvisruokaa.
– Ruoka on minulle todella tärkeää, se on lempiaiheeni. Kutsun usein ystäviäni syömään japanilaista, mutta teen myös jonkin verran suomalaista ruokaa, intohimoinen kokki ja entinen ravintolayrittäjä Marjo Seki hymyilee.
Marjo Seki, 62, tyttönimeltään Lindfelt, syntyi Komean kylässä Heinolan maalaiskunnassa. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän halusi palavasti maailmalle. Kainalossa oli lahtelaisesta diskosta löytynyt japanilainen poikaystävä, jonka kanssa Marjo lensi tämän kotimaahan. Reissu kesti 20 vuotta.
Pari meni naimisiin ja sai kaksi poikaa. Marjo Seki perusti Japanin Jokohamaan oman pienen Karelia -nimisen ravintolan, josta tuli huippusuosittu.
– Minäkin sain huomiosta osani. Oli erikoista, että ulkomaalainen nainen pitää ravintolaa.
Karelia oli iltapaikka, pubi, jossa oli tarjolla suomalaista olutta ja vodkaa ja alussa myös suomalaista ruokaa.
– Japanilaiset tykkäävät ottaa juomien oheen pientä syötävää, mutta pian huomasin, että sen pitää olla maustettua. Suomalainen ruoka sai siksi jäädä.
-Temppeliruoka on vegaanista kasvisruokaa, jonka uskotaan olevan tulevaisuutta. Ruoat ovat helppoja ja yksinkertaisia, mutta maukkaita, Seki sanoo.
Tuli avioero, Marjo jäi 1- ja 4-vuotiaiden poikiensa yksinhuoltajaksi, Karelia piti sulkea. Mutta sopivasti sen jälkeen Tokioon haettiin ulkomaalaisia opettamaan kansainvälisyyskasvatusta.
– Opettajan työ oli pelastukseni. En olisi muuten pärjännyt taloudellisesti. Lasten isä ei osallistunut kustannuksiin, eikä Japanissa makseta tukia.
Marjo avioitui uudelleen, mutta erosi myöhemmin. Sen jälkeen hän palasi poikineen Suomeen ja Tampereelle.
– Tampereelle siksi, että Lahti tuntui Tokion jälkeen pieneltä paikalta.
Suomessa Marjo alkoi tehdä tulkkaus- ja käännöstöitä, opetti japania Helsingin yliopiston Keko-projektissa ja toimi matkailuoppaana. Kun lapset alkoivat kaivata vanhan kotimaansa ruokaa, perusti hän Tampereelle ensin pienen sushibaarin ja myöhemmin isomman, kaupungin ensimmäisen japanilaisen ravintolan Marusekin. Ravintola toimi lähes 20 vuotta, viimeiset reilut kymmenen vuotta vanhemman pojan omistuksessa.
Marjo Seki on julkaissut muun muassa omakustanteiset lasten sushikirjan ja kirjan kokemuksistaan, kun hän asui 20 vuotta Japanissa. Ensi maaliskuussa ilmestyy hänen keittokirjansa temppeliruoasta Teoksen kustantamana.
Japanin kielen, tavat ja kulttuurin hyvin tunteva Marjo kertoo, että maassa ruokaan suhtaudutaan suurella kunnioituksella. Se ei ole vain vatsantäytettä vaan lahja, joka pitää päivittäin ansaita. Ruoka laitetaan kauniisti tarjolle, ruokaan keskitytään ja ruoka-ajoista pidetään kiinni. Suomessa tyypillinen buffet-ruokailu on japanilaisille kauhistus.
– Japanissa ylensyöntiä vierastetaan. Siksi he ovatkin sumopainijoita lukuun ottamatta hoikkia. Ruokaa pitää syödä arvostaen ja kunnioituksella ruoan valmistajaa kohtaan ja vain sen verran kuin on tarpeellista.
Viime vuodet Marjo on opiskellut japanilaista temppeliruokaa, jossa ruoan kunnioitus on viety äärimmilleen. Opettajana on ollut Mari Fujii, temppeliruokaguru, joka kiertää ympäri maailmaa opettamassa.
Temppeliruoan filosofiassa mitään ei saa tuhlata eikä ruoaksi saa käyttää sellaista, mikä juoksee karkuun jos sitä yrittää pyydystää.
– Buddhalaismunkit ja papit valmistavat temppeliruokaa. Sain viime vuonna Tokiossa ainoana ulkomaalaisena osallistua heidän järjestämälleen kurssille. Temppeliruoka on vegaanista kasvisruokaa, jonka uskon olevan tulevaisuutta. Ruoat ovat helppoja ja yksinkertaisia, mutta maukkaita, ja ne tehdään niillä raaka-aineilla, mitä on, eikä ajatuksella, ettei voi tehdä koska jokin aines puuttuu.
Marjo Seki pukeutuu kimonoon aina silloin, kun menee puhumaan järjestöille ja yhdistyksille. -Joskus puen kimonon, kun minulle tulee vieraita. Minulla on näitä useita.
Marjo Seki kaataa kuppiin japanilaista teetä. Pöydällä on omakustanteinen sushikirja lapsille, ensi keväänä ilmestyy Teoksen kustantama keittokirja temppeliruoasta. Koti on nyt Kymenlaaksossa, Kouvolassa, jonne hän tänä syksynä muutti ”miehen perässä”. Seutu ei ollut entuudestaan tuttua, mutta on yllättänyt positiivisesti.
– Haluaisin alkaa järjestää täällä sushi- ja temppeliruokakursseja. Haluaisin myös ihmisten kiinnittävän huomiota ruoan arvostukseen ja kiitollisuuteen siitä, että saamme syödä puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.