Mielipide: Työsuhdeturvan heikennysten haitat olisivat selvästi mahdollisia hyötyjä suuremmat
Kotkaan toinen akkuteollisuuden hanke
Kymenlaakson innovaatioita etsivä IdeaKymi-kilpailu käynnistyy syksyllä
Vaarallisen jätteen, sähkölaitteiden ja metalliromun keräysautot Virolahdella
Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Yrittäjä Toni Rautjoki esittelee Vanhan kaupan seinällä olevia kuvia vanhasta kaupparakennuksesta. Arkistokuva.
Kuva: Teija Piipari
Vanha Kauppa Kuusankoskella on vuoden 2024 kulttuuriympäristö
Lisäksi myönnettiin kaksi kunniakirjamainintaa.
Joka toinen vuosi jaettavan Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinnon, Nutikan, on tänä vuonna saanut kuusankoskelainen Vanha Kauppa. Palkinto luovutettiin tänään keskiviikkona Kotkassa Merikeskus Vellamossa Kymenlaakson kulttuurifoorumin yhteydessä. Kunniakirjamaininnan saivat arkeologi ja tutkija Ilkka Kaskinen sekä Salpalinjaharrastaja Harri Ukkonen.
Panimokahvila Vanha kauppa sekä Panimo Hoppa toimivat rakennusmestari Oiva Kolsin suunnittelemassa kaupparakennuksessa. Rakennus edustaa harvinaistunutta kauppataloarkkitehtuuria ja se on arvotettu maakunnallisesti merkittäväksi.
Liikerakennus rakennettiin vuonna 1920 perustetun kauppayhtiö Heinonen & Laurikainen Oy:n käyttöön. Alkuperäinen rakennus käsitti nykyisen rakennuksen keskiosan, mutta kaupan myynti kasvoi sellaista vauhtia, että kesällä 1923 rakennusta jouduttiin laajentamaan molemmista päistä nykyiseen kokoonsa. Heinosen kaupan lisäksi rakennuksessa on toiminut mm. kahvila, parturi ja musiikkikauppa.
Vuosikymmenet tyhjillään ollut ja huonoon kuntoon päässyt kaupparakennus sai uuden elämän, kun sitä alettiin kunnostaa vuonna 2016. Restauroijan, restonomin ja olutmestarin, eli Leni Pienmunteen, Toni Rautjoen ja Tommi Pienmunteen, yhteisyritys avasi ovensa kesällä 2019. Rohkeiden yrittäjien toiminta on pelastanut purku-uhan allakin olleen arkkitehtonisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kaupparakennuksen.
Nutikka-palkinnon tarkoituksena on palkita rakennettuun ympäristöömme, arkeologiseen kulttuuriperintöömme ja maisemiin kohdistuneita esimerkillisiä toimenpiteitä ja niiden tuloksia. Palkinnolla halutaan tuoda esille ympäristömme kauneus- ja historiallisia arvoja sekä löytää ja esitellä tekijöitä, jotka ovat toiminnallaan edesauttaneet kulttuurillisesti kestävän elinympäristön säilyttämistä ja kehittämistä. Nutikka-palkinto voidaan myöntää yksityishenkilölle, yhteisölle, yritykselle, kunnalle tai kaupungille. Palkittavat kulttuuriympäristöt ja kohteet tai niihin liittyvät ideat voivat olla hyvin monenlaisia.
Nutikka-palkinnon saajan on valinnut Kymenlaakson ympäristöpoliittinen neuvottelukunta Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen, Kymenlaakson Liiton ja Kymenlaakson Museon muodostaman työryhmän esityksen perusteella.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.