Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Wiipurintien markkinoilla herää henkiin Suomen nuorempi rautakausi
KAI-PEKKA VESALAINEN
Keskiaikatapahtuma Wiipurintien markkinat valloittaa Kouvolan Kasarminmäen lauantaina 7. elokuuta kello 10.00–18.00. Kasarminmäen puistot ja kentät täyttyvät tuolloin mielenkiintoisesta koko perheen ohjelmasta. Tarjolla on teemaan liittyen musiikkia, työpajoja, historianelävöitystapahtumia, hevosturnajaisia, teatteria ja paljon muuta.
– Tapahtumat järjestetään pandemiatilanteen niin salliessa viranomaisten antamaa ajankohtaista ohjeistusta noudattaen. Tapahtumissa on maskisuositus sekä mahdollisuus käyttää käsidesiä. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia, muistuttaa kulttuurituottaja Helena Jetsu. Hän muistuttaa, että keskiaika- ja viikinkiaika- tai kansallispukuun pukeutuneet pääsevät tapahtumaan lasten tapaan ilmaiseksi. Aikuisille lipunhinta on 10 euroa. Lippuja voi ostaa paikan päältä tapahtumapäivänä.
Pian ilmestyvän Löydöstä muinaispuvuksi -kirjan tekijätiimi pystyttää Wiipurintien markkinoille osaston, jossa voi tutustua arkeologisiin löytöihin perustuviin muinaissuomalaisiin asuihin ja lautanauhoinin ja kuulla yksityiskohtaista tietoa niiden valmistamisesta. Upeat, värikkäät vaatteet ja loisteliaat koristelut kuljettavat tuhannen vuoden taakse aikaan, jolloin Suomessa vallitsi omintakeinen pukeutumiskulttuuri.
Löydöstä muinaispuvuksi -kirja on kattava teos Suomen nuoremman rautakauden pukeutumisesta noin vuosina 800–1150. Se ovat kirjoittaneet tutkija Jenni Sahramaa ja käsityömestari Mervi Pasanen. Kirja esittelee runsaasti arkeologisia löytöjä ja niiden pohjalta valmistettuja asuja, ja antaa ohjeita sekä naisten että miesten vaatteiden valmistukseen jopa kankaankudonnasta lähtien.
Maikki Kariston ja Mervi Pasasen viime vuoden lopulla julkaisema Nauha-aarteita -kirja esittelee saman aikakauden lautanauhoja.
– Näyttävimpiä vaatteita ovat epäilemättä olleet painavin pronssispiraalein koristellut naisten esiliinat ja viitat, joita kutsutaan vaskivaipoiksi. Niiden valmistamiseen kuluu lukemattomia tunteja ja runsaasti arvokasta pronssia. Esimerkiksi Perniön vaskivaipan ennallistus vei 300 tuntia ja 500 grammaa pronssia, kertoo viitan valmistanut Pasanen.
Muinaissuomalaiseen pukeutumiseen olennaisesti kuuluvia lautanauhoja on runsaasti esillä. Myynnissä on käsityötarvikkeita, lautanauhoja sekä muun muassa Mervi Pasasen ja Maikki Kariston vuonna 2020 ilmestynyt kirja Nauha-aarteita – arkeologisia lautanauhoja Suomen rautakaudelta.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.