Anjalassa ja Voikkaalla torjutaan vieraskasveja talkoilla
Missä ammut on?
Kansanmusiikki raikaa Kymenlaaksossa
Kädet saveen ja kuplivaa lasiin
Wiipurintien markkinat vie jälleen keskiajan tunnelmiin
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Keskikosken museosillan painorajoitus Kouvolassa muuttuu
Mielipide: Presidentti ja Pride
Työ Kymenlaakson luonnon eteen toi ympäristöpalkinnon
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Kouvolan Taideseuran hallituksessa vaikuttavat Leila Kosonen (vasemmalla) ja Maija-Kaisa Huovinen taustanaan Teija Vuontelan akryylityö Nenäpäivä (2021).
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Kouvolan Taideseuralla juhlanäyttely
KAI-PEKKA VESALAINEN
Kouvolan Taideseura ry juhlistaa 60-vuotista taivaltaan näyttelyllä Kuusankoskitalon taidegalleriassa. Esillä on 54 työtä 51 tekijältä. Näyttelyn juryttäjänä on toiminut helsinkiläinen taidemaalari Jan Neva, joka karsi lopullisen näyttelyn 141 työn joukosta. Näytteilleasettajissa on niin taiteen tekemisen veteraaneja kuin alan harrastajien nuorempaa polvea. Esillepano on kattava näyttö yhdistyksen lähes puolitoistasataapäisen jäsenistön osaamisesta.
Näyttelyvastaava Leila Kososen mukaan runsas karsinta johtui siitä, että Neva oli todella tarkka siitä mitkä työt ”puhuvat” keskenään.
– Juryttäjä haki nimenomaan yhtäläisyyttä lähekkäin toisiaan sijoitettujen töiden välille. Juryttäjä kaipasi enemmän isoja töitä, sillä yleensä näyttelyihin tarjotaan pieniä töitä suurempia enemmän, kertoo Kosonen ja toteaa juryttäjän halunneen nimenomaan rikkoa tavanomaista näyttelykaavaa ja laittaa isoja sekä pieniä töitä samalle seinälle.
– Oli hienoa, että Neva halusi yhdistää samaan kokonaisuuteen eri tekijöiden töitä, jolloin niistä tulee aivan uusi tarina siihen verrattuna, mitä yksittäinen teos voi edustaa.
– Näyttelyä koostettaessa emme ole ajatelleet sukupuolta, mutta toki enemmistö jäsenistöstämme on naisia, vastaa Kosonen asiasta kysyvälle.
Tekniikat ovat esillepanossa edustettuina todella monipuolisesti. Näyttelystä löytyy muun muassa öljyväri-, pastelli-, tussi-, grafiikka-akvatinta-, keramiikka- ja akryylitöitä. Harvinaisempaa tekotapaa edustaa Satu Mansneriuksen mehiläisvahamaalaus eli enkaustiikkatyö Myrsky (2021). Tarkkaa kättä ja silmää on vaatinut Helena Törmälän naivistinen öljyvärimaalaus Nooan arkki. Erikoisuutta edustaa Markku Vanhalakan Maanvaltaajat (2017), jossa on käytetty 1941 alasammuttujen venäläisten pommikoneiden osia.
Taideseuraan 31 vuotta kuulunut Maija-Kaija Huovisen kaksi akryylityötä kuvaavat punahohteista Mars-planeettaa, josta maalaamaansa lähikuvaa tekijä on elävöittänyt hiekkakiteillä.
– Maalaamisessani en ole kovin työteliäs, mutta yhteisnäyttelyihin osallistun, sanoo Huovinen, jonka taiteelliset lahjat ovat periytyneet tyttärelle Heinille ja lapsenlapsille, joiden kanssa hän järjesti taannoin näyttelyn pääkirjastossa.
– Kuvani edustavat lähinnä abstraktia suuntaa. Naturalismia en hirveästi suosi, sanoo takavuosina Kotkassa asuessaan pelkästään kuvanveistoa harrastanut Huovinen.
Kaksi vuosikymmentä Taideseurassa vaikuttaneelta Leila Kososelta esillä on juhlanäyttelyn julistetyön Olenko tippunut kärryiltä? lisäksi Tahdonko?, jotka molemmat ovat kuluvana vuonna syntyneitä öljyvärimaalauksia – joskaan eivät sieltä tavanomaisimmasta päästä.
– Paljon lähti jurytysvaiheessa hyviä töitä pois. Kaikki työt eivät Nevan kokemina jollain tapaa sopineet kokonaisuuteen. Lisäksi näyttelytila on rajallinen, eikä täyteen ahdetuilta seiniltä mikään työ tulisi esille, harmittelee Kosonen.
Näyttely on avoinna 30.11. asti.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.