Kouvolan lukiot hallinnollisesti yhteen
Eduskunnalta ”joululahjaraha” Kyminlinnan Linnoitusalueen kehittämiseen
Satumaa on nyt myös kirppis
Joulukeräyksellä apua 233 vähävaraiselle lapsiperheelle
Kotkamillsin toimitusjohtaja vaihtuu
Kotkassa avautuu uusi Kymen Seudun Osuuskaupan ruokakauppa
Lätkää kahdellakympillä kuussa
Monitoimiareena toteutuu Kouvolassa
Kotkan Meriniemelle uudet yrittäjät
Täysien kymppien muusikkopariskunta
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Lajityypillinen ruokinta – avain hevosen ja koiran hyvinvointiin
Martti Leisti (oik.) luovutti tuoreimman sukunsa kirjan Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviölle. Kirja on myös lainattavissa Kotkan kirjastosta.
Kuva: Teija Piipari
Menneiden sukupolvien muistolle
Leisti-suvun ja Kotkan historiaa samoissa kansissa.
Teija Piipari
Kotkalaisen Leisti-suvun tarina alkaa varmuudella ainakin 1500-luvun puolivälistä. Tämän osoittaa vuonna 1972 perustetun Leisti-Seuran vuonna 1989 julkaisema ensimmäinen sukuteos Leisti-suvun vaiheita. Sen laittoi kansien väliin Raimo Päiviö.
Nyt tuo ensimmäinen, 80-sivuinen kirja on saanut jatkoa.
Viime vuoden puolella julkaistun 400-sivuisen teoksen nimeltä Leistin talon isännän Erik Mikonpojan jälkeläiset on kirjoittanut suvun jäsen, sukututkija Heidi Kuosmanen.
– Tämä toinen, pitkään suunniteltu teos on ensimmäistä korkeatasoisempi, Kotkan pääkirjastossa kirjaa esittelevä Martti Leisti toteaa. – Sen toteutuminen mahdollistui, kun saimme sukuneuvostoo jäseneksi Heidin, ammattisukututkijan. Hän on onnistunut mielestäni erinomaisesti.
Sukuseura on kartoittanut laajasti paitsi Leistin suvun, niin myös Kotkan seudun, erityisesti Sutelan kaupunginosan, historiaa aina vuodesta 1743, eli pikkuvihan ajoista lähtien. Silloin Leistin tilaa isännöi Erik Mikonpoika, jota pidetään suvun kantaisänä.
Espoosta Kotkaan tullut Martti Leisti on kutsunut kirjastoon Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviön. Hän haluaa antaa tuoreimman sukukirjan kaupunginjohtajalle, ”koska myös ensimmäinen kirja luovutettiin vuonna 1989 silloiselle kaupunginjohtajalle”, joka oli Risto Parjanne.
Suoraan toisesta tilaisuudesta paikalle pelmahtanut Sirviö tuntuu olevan saamastaan sukukirjasta mielissään. Hän toteaa, että omassakin suvussa on tehty pientä sukututkimusta.
– Mutta ei näin hienoihin kansiin, hän kääntelee kirjaa. – Vaan enemmänkin A4-paperille.
Esa Sirviö lupaa Martti Leistille, että sukukirja tulee hänen lukupinolleen.
– Heinäkuussa en ehdi sitä lukea, koska on työkiireitä, mutta Meripäivien jälkeen, kun jään kolmen viikon kesälomalle, veikkaan että kirja on lomalaukussani mukana.
Kaupunginjohtaja kertoo jo työn puolesta lukevansa paljon. Erityisen mieltynyt hän on henkilöstöhistoriaan liittyviin teoksiin.
Leisti-Seuran rahastonhoitaja ja sukuneuvoston jäsen Martti Leisti on syntyperäinen Kotkan sutelalainen, mutta kuten monet muut aikalaisensa, hän lähti parikymppisenä muualle opintielle. Käytyään kauppakorkean Helsingissä työelämä vei miehen mennessään.
– Toimin pääosin YIT:n projektiviennin johtotehtävissä Lähi-Idässä ja Espanjassa yli kuusi vuotta. Suomeen palattuani siirryin Tallberg-konsernin perustaman kiinteistösijoitusyhtiön toimitusjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi yhteensä 30 vuodeksi. Eläkkeelle jäädessäni sain kiitokseksi kiinteistöneuvoksen arvonimen vuonna 2011.
Leisti-Seuran perusti 52 vuotta sitten Martti Leistin setä Väinö Leisti.
– Olin itsekin silloin, syksyllä 1972 nuorena ekonomina mukana perustajajäsenenä, muistelee myöhemmin maisteriksi valmistunut Martti Leisti. – Perustajajäsenistä on yhä seitsemän elossa.
Sukuseuran tarkoituksena on vaalia suvun perinteitä, edistää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta suvun jäsenten keskuudessa ja kunnioittaa menneiden sukupolvien muistoa. Kokoontumisia sukujuhlaan on neljän vuoden välein. Ensimmäinen kerta oli vuonna 1973, viimeisin 2021 Karhulassa. Seuraava kerta on ensi vuonna. Lisäksi seura on järjestänyt välitapaamisia, kuten 50-vuotistapaamisen vuonna 2022.
– Luulen, että ensi vuoden tapaamisemme on pääkaupunkiseudulla, jossa Leistejä asuu aika paljon, toteaa Martti Leisti.
Tällä hetkellä seurassa on 170 jäsentä. Leisti myöntää seuran ”ongelmaksi” jäsenten korkean keski-iän.
– Sukututkimus ei niinkään kiinnosta nuorena, mutta kun ikää tulee, se alkaakin kiinnostaa. Minuakin setäni piti ensin puoliväkisin mukana, ja itse ilmoitin omat tyttöni jäseniksi heiltä kysymättä, Leisti sanoo ja hymyilee.
Esa Sirviö taas uskoo, että tänä päivänä nuoremmatkin tykkäävät tutkia sukujuuriaan.
– Omien sisarusteni kanssa olen todella läheinen. Pidämme vähintään kerran vuodessa sisarustapaamisen, jossa muistelemme keskenään kaikenlaista.
Lisätiedot ja kirjan tilaukset: leisti-seura.net. Sukukirja on myös lainattavissa Kotkan kaupunginkirjastosta.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.