Leppoisaa kesää koiran kanssa
Markkinatunnelmaa Suur-Miehikkälässa
Saariston Sirkka tai Sven julkistetaan taas tänä vuonna Pyhtäällä
Kotkan kirkossa on konserttien kesä
Kotkan Kantasataman uusi brändi kertoo erilaisista kohtaamisista
Sari Varonen hätkähdyttää ulkoisella olemuksellaan
Suomen suurin yleisötapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna – Kymenlaaksosta mukana 15 kyläkohdetta
Kirkkoherra Helteen perheelle mökkiympäristö on rakas
16 operaatiota Ukrainan hyväksi Kotkassa
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-ATuula Karhu (oik.) lueskelee Eeva Zinckille, joka kertoo olevansa erit- täin tyytyväinen avusta- jaansa. – Ollaan samalla aaltopituudella, hän naurahtaa.
Veli-Pekka Kelloniemi
Henkilökohtainen avustaja auttaa jaksamaan kotona arjessa
Veli-Pekka Kelloniemi
Kotkalainen Tuula Karhu työskentelee TukiTeko Oy:n kotipalvelussa ja henkilökohtaisena avustajana.
– Siirryin tälle alalle neljä vuotta sitten kaupalliselta alalta, kun tällä alalla töitä riittää. Vanhuksia hoidetaan nykyisin mahdollisimman pitkään kotona ja omaiset asuvat monesti kaukana, joten tarvetta henkilökohtaiselle avulle on, sanoo Karhu.
Henkilökohtaisen avustajan työssä ei tarvitse olla välttämättä esimerkiksi hoitajan tai lähihoitajan koulutusta taustalla.
– Tässä ei jaeta lääkkeitä eikä tehdä hoidollisia toimenpiteitä. Sen sijaan oma ikä ja elämänkokemus ovat tässä plussaa, kun ei hätkähdä erilaisia tilanteita. Tässä on oltava ehdottomasti sosiaalinen ja empaattinen ihminen, joka tulee toimeen kaikkien kanssa ja osaa kuunnella, selvittää Karhu.
Työssä on kyettävä toimimaan itsenäisesti.
– Lisäksi on hyvä, jos on tietoa, kuinka yhteiskunta toimii ja kuinka eri tilanteisiin löytyy apua.
Ala on hyvin naisvaltainen.
– Esimerkiksi meidän firmassa ei työskentele yhtään miestä.
Karhun mukaan henkilökohtaisen avustajan työssä ollaan toisen ihmisen kotona, minkä vuoksi toisen ihmisen kotia pitää osata arvostaa ja saavuttaa toisen ihmisen luottamus.
– Jokaisen ihmisen koti on sellainen kuin hän haluaa eli töitä on osattava tehdä asiakkaan ehdoilla.
Tutustuminen uuteen asiakkaaseen sujuu toisten kanssa nopeammin ja toisten hieman hitaammin asiakkaan persoonasta riippuen.
Toimenkuva riippuu täysin asiakkaan tarpeista.
– Se voi olla sitä, että mennään ulos pyörätuolin kanssa ja käydään vaikkapa kaupassa yhdessä. Työhön voi kuulua, että tehdään ylläpitosiivousta, tarjotaan suihkutusapua, laitetaan ruokaa, käytetään lääkärissä ja hoidetaan juoksevia asioita. Käytännössä työhön kuuluu siis kaikkea, mitä kodissa tehdään, mutta mitä asiakas ei iän tai sairauden vuoksi kykene itse tekemään.
Yksi tärkeä osa työtä on sekin, että vain ollaan ja jutustellaan, kun moni asuu yksi eikä muita vieraita usein käy.
– Seurustelu on tärkeää. Tässä ei ole samanlainen kiire kuin kotihoidolla. Meitä myös usein kiitellään siitä, ettei ole jatkuvasti kova kiire.
Pitemmissä asiakassuhteissa tulee väkisinkin läheiseksi henkilöiden kanssa.
– Pitää osata pitää kuitenkin tietynlainen raja työhön ja vapaa-aikaan, sillä muuten tulee liian laaja ystäväpiiri ja työ voi käydä henkisesti raskaaksi. Esimerkiksi syöpäpotilaan avustaminen voi olla samalla saattohoitoa.
Henkistä kestävyyttä edellyttää myös esimerkiksi muistisairaan kanssa työskentely, kun samat kysymykset toistuvat päivän mittaan jatkuvasti.
Työaika alalla riippuu sopimuksesta asiakkaan kanssa.
– Meidän yrityksessä työskennellään pääasiassa virka-aikaan, mutta pientä joustoa voidaan edellyttää.
Tuula Karhun mukaan moni ei ole tietoinen, että tällainen palvelu on olemassa ja siihen olisi itse oikeutettu. Erityisesti ollaan hämmästytty sen vuoksi, että palvelu on joillekin asiakkaille itselleen maksutonta.
– Tällaista apua jokainen toivoo itselleen ja omille vanhimmilleen, kun sen aika on, sillä jokainen haluaa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Toki asiakkaina on aina nuorempaakin väkeä.
Yhteydenottoja yritykseen tulee monien tahojen kautta.
– Osa palveluista tuotetaan palvelusetelillä ja osa veteraanipalvelujen kautta. Osa hankkii palvelun itse tai saa sen omaisen hankkimana. Palvelusetelin myöntää nykyään Kymsote, ei kaupunki. Henkilökohtaisen avun palveluseteli myönnetään vaikeavammaiselle henkilölle. Pelkästään iän tai muistisairauden perusteella sitä ei myönnetä. Itse maksavilla näitä edellä kerrottuja kriteerejä ei tietysti ole.
Karhu rentoutuu työstään muun muassa tanssiharrastuksensa avulla.
– Harrastan Bailatinoa ja muuta liikuntaa.
Oma perhe ja laaja ystäväpiiri auttavat myös palautumaan työstä.
– Lisäksi toimin Kotkassa matkailuoppaana kesällä sivutyönä. Sekin on oma juttunsa.
Tekijäjuttusarjassa tutustutaan erilaisiin ammatteihin ja niiden tekijöihin.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.