Junalla pääsee pian retkeilemään Repoveden kansallispuistoon
Valokuvia esillä monipuolisesti Kouvola-talolla
Matonpesupaikat on avattu Kouvolassa
Kouvolan kaupungin ja Kymsoten yhteinen tahtotila: Kymenlaaksossa tulee turvata vahvat päivystyspalvelut
Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaina 21. toukokuuta kello 7
Juha Huhtala erotettiin Liike Nytistä
Kouvola haluaa osansa Iitin Kymiringin heinäkuisesta kisafiiliksestä
Roppakaupalla epäonnea mukana – Ranskassa sattunut onnettomuus poiki Juha Marttiselle kirjan verran tarinaa
Kotimaisen tekemisen historiaa tarjolla kansanoopperan muodossa
Liikenne Saimaan kanavasta siirtyi maanteille ja raiteille – Kanavakonkarin mielestä Venäjän ei kannata irtisanoa vuokrasopimusta, josta se saa rahaa, vaikka yhtään laivaa ei kulkisi
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-AAnssi Varpenius äänesti Kuusankoskitalolla ennakkoon, koska oli varsinaisena äänestyspäivänä mökillään Vuohijärvellä. Äänestyspaikan vastaava Terttu Laine tarkasti asiaankuuluvasti Varpeniuksen äänioikeuden.
Kuva: Kai-Pekka Vesalainen
Kouvola kakkoseksi: aluevaltuustoenemmistö yhdellä äänellä eteläiseen Kymenlaaksoon.
KAI-PEKKA VESALAINEN
Hyvinvointialuevaalien äänikuningattaruus Kymenlaaksossa yllätti Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Paula Werningin (sd.), joka on tyytyväinen valituksi tulleen aluevaltuuston jäsenistön laajatahoiseen kokemukseen.
– On tärkeää, kun hyvinvointialuetta käynnistetään, että mukana on henkilöitä, jotka ymmärtävät päätöksenteon substanssin, eli päättämässä ollaan meitä kaikkia koskettavista arjen palveluista. Olen hyvilläni siitä, että valittujen joukossa on sosiaali- ja terveydenhuollon sekä palo- ja pelastustoimen ammattilaisia, mutta lisäksi kokeneita päättäjiä.
– Olen henkilökohtaisesti tyytyväinen siitä, että Kymenlaakson pelastuslaitoksen entinen pelastusjohtaja Vesa Parkko (kok.) ja Kymsoten palvelualuepäällikkö Janne Wall (kesk.) tulivat valituiksi, pohtii toista kauttaan pelastuslaitoksen johtokunnan puheenjohtajana toimiva Werning.
– Vaaleihin lupautuessani sanoin tavoittelevani ainoastaan valtuustopaikkaa. Vaalien tulos pistää kuitenkin pohtimaan asiaa uudelleen oman ajankäyttöni ja resurssieni pohjalta. En nyt sulje pois niin sanottuja kärkipaikkojakaan.
– Meidän pitää miettiä säästötavoitteita nykyistä pidemmällä periodilla. Esimerkiksi laittamalla riittävästi varoja vanhusten ympärivuorokautisen hoivan paikkoihin, niin saamme purettua ruuhkaa kuntouttavista yksiköistä. Kun asiakkaat hoidetaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, pystymme luomaan säästöjä myös hyvinvointialueen talouteen ja ennen kaikkea parantamaan sote-asiakkaiden elämänlaatua.
Toiseksi suurimman äänisaaliin vaaleissa saavuttanut Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) uskoo kuntarajat ylittävän yhteistyön olevan mahdollista.
– Kun aikanaan toimin maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja ollessani perustamassa Kymsotea, korostin jo maakunnan yhtenäisyyden merkitystä.
– Lähtökohtani on, että palvelujen pitää pelata koko hyvinvointialueella. Olen aloittanut Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtasen (sd.) kanssa vapaamuotoisen yhteydenpidon: tapaamme kahden kuukauden välein vaihtaen kuulumisia.
– Olemme ryhtyneet rakentamaan yhteistyötä asioista, jotka ovat eteläistä ja pohjoista Kymenlaakson ajatellen yhteisiä intressejä. Myöhemmin voimme ratkoa aiheita, joista näkemyksemme ovat erilaiset, selvittää Leppänen ja uskoo sapluunan toimivan myös laajemmissa puitteissa.
Tällä hetkellä Leppänen ei innostu erillisverotuksesta maakuntaveron kautta.
– Sote-palvelut tulisi rahoittaa valtion budjetista, koska menot ovat kunnille kohtuuttoman suuri ja yllätyksellinen menoerä.
Vaalien todellinen komeetta, viidestä Kymenlaakson kunnasta ääniä koonnut, oli sairaanhoitaja-ensihoitaja Inka Häkkinen (sd.), joka asuu Kouvolassa, mutta työskentelee Kymenlaakson keskussairaalaan päivystyksessä akuuttihoidossa.
– Aluevaltuuston kokoonpano vaikuttaa ihan hyvältä. Mukana on pitkänlinjan poliitikkoja, jotka varmasti tuovat osaamista päätöksentekoon. Lisäksi mukana on paljon sote-alan ammattilaisia, jotka ovat olleet tai ovat edelleen töissä niin sanotusti kentällä ja tuovat joukkoon paljon substanssiosaamista.
– Näkemystä näyttää tulevan valtuustoon ympäri maakunnan, mitä erityisesti toivoin.
Häkkisen kokemana kouvolalaiset eivät ole hävinneet sote-palveluissa ainakaan kovin paljon.
– Tällä hetkellä se, missä häviämme on ympärivuorokautinen erikoissairaanhoidon päivystys, mutta virka-aikana se toimii Kouvolassa hyvin. Verrattuna Kotkan seutuun meillä Kouvolassa taas on A-klinikkasäätiön katkotoiminta ja psykiatrinen sairaala. Yhteen sairaalaan palveluja on hävitty valtakunnallisten lakien ja asetusten mukana, painottaa Häkkinen.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.