Kotkan K-Market Hovilaan uusi kauppias
Kenosta 60 000 euron voitto Kouvolaan
Konttisairaala toimii yhtenä keskussairaalan väistötilana
Risteilyalus Sirena avaa Kotkan risteilykesän
Kesäbussi vie Käyrälammelle lauantaista alkaen
Positiivisin kotkalainen 2025 finalistit julkaistu
Kouvolan kaupunki tarkistaa kiinteistörajoja ja rajamerkkejä
Tapio Heino jäi eläkkeelle mutta ei vielä kiikkustuoliin
Kouvolassa pääsee vikkelästi vihille perjantaisin
K-Market Hovinsaari saa uuden kauppiaan
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Camini Oy tuo ammattitaitoa ja vuosikymmenien kokemuksen Kymenlaakson nuohous- ja ilmanvaihtoalalle
Mielipide: Ruoantuottajat unohdettu koronakeskustelussa
14.1.2021 tuli päätökseen yksi aikakausi, nimittäin muutamaa kuukautta vaille 40 vuotta kestänyt urani sianlihantuottajana. Päätökseen tulee kohta myös 47 vuotta kestänyt viljelijän taipaleeni. Tässä vähän entisen sikafarmarin, kohta myös entisen farmarin, aatoksia.
Sanotaan, että kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja, mutta nimenomaan tässä järjestyksessä. Nyt korona-aikana keskustelua seuratessa tuntuu, että asetelma on keikahtanut ihan päälaelleen. Suurin huoli on siitä, kuinka erilaiset festarit sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumat selviävät. Ne ovat sinänsä tärkeitä asioita, mutta tärkein, eli ruoantuottaja, on keskustelussa täysin unohdettu. Johtuukohan se siitä, että me viljelijät olemme tavallisia puurtajia emmekä mitään julkkiksia, jotka valittavat iltapäivälehdissä vaikeuksiaan? Monia tapahtuma-alan toimijoitahan on jo tuettu yhteiskunnan taholta rahallisesti, eli siis velkarahalla.
Sikataloudessa näkyi vielä viime keväänä pitkästä aikaa valoa tunnelin päässä. Kiinaan myytiin sianlihaa hyvään hintaan, josta johtuen näytti siltä, että tuottajahinnat lähtisivät viimeinkin hieman nousuun. Mutta kuinkas kävikään: tuli korona, joka laski myyntihinnat ja vähensi kysyntää, jolloin tuottajahinnat romahtivat. Ja ikään kuin tuossa ei olisi ollut tarpeeksi, niin Saksassa löydettiin villisioista afrikkalaista sikaruttoa, joka sulki vientikanavat Aasiaan. Eurooppaan jäi suuri määrä ylimääräistä sianlihaa, joka edelleen romahdutti sianlihan tuottajahintoja myös meillä.
Kun katsotaan, mistä tämä jo ennen kriisiä ollut heikko kannattavuus johtuu, täytyy nostaa esiin kaksi tekijää. Ensiksikin Venäjän Krimin valtauksesta johtuneet EU-pakotteet ja Venäjän vastapakotteet pysäyttivät lihanviennin itänaapuriin. Toinen tekijä on kotimainen, nimittäin S-ryhmän aloittama elintarvikkeiden halpuutuskampanja. Vaikka S-ryhmä toisin väittää, on halpuutus revitty tuottajan selkänahasta. Keskittynyt kauppahan ei katteestaan tingi. Kun tähän vielä lisätään luonnonvoimat, märkä vuosi 2017 ja kuiva 2018, olivat vaikeudet tapissaan.
Gallupien kärkipäässä keikkuvan puolueen työmies Putkonen on sanonut, että tuleepa viljelijällä kato tai sato, niin aina yhteiskunta maksaa. Kyllä totuus on aivan toinen. Nyt kun olen tehnyt päätökseni oman tuottajan ja viljelijän urani lopettamisesta, on stressitasoni laskenut tuntuvasti ja voin sanoa eliniänodotteeni nousseen ainakin kymmenellä vuodella.
Mitä tästä kaikesta jää käteen? Jos olisi luovuttanut EU:hun liityttäessä, hävittänyt siat, lähtenyt muihin hommiin ja viljellyt peltoja vain harrastuksena, olisi taloudellinen tilanne nyt huomattavasti parempi. Täytyy kuitenkin sanoa, että kaikista vaikeuksista huolimatta tämä kuitenkin kääntyy positiivisen puolelle. On tässä kuitenkin kokenut onnistumisen tunteitakin, vaikkei kuitenkaan taloudellisesti mutta muuten. Paineensietokykyä tämä kuitenkin on vahvasti lisännyt, ja sitä tarvitaan erityisesti Kouvolan kaupungin tulevilta päättäjiltä.
Lasse Siukkola
entinen sikafarmari,
kohta entinen viljelijä,
aina maanviljelijä
Ummeljoki
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.