Hirsitalossa meren ja sataman äärellä
Lisää valoa syksyyn
Suurin kilpailija on kotisohva
Mielipide: Kuusankoski–Jaala aluetoimikunta kiittää!
Mielipide: Oman alueen puolustaminen on valtuustossa haasteellista
Kotkassa uusi tapahtuma ikinuorille kaupunkilaisille
Karhulan torin uusi veistos kommentoi Karhulan Lasitehtaan perintöä
Kotkan kaupungin yrittäjäpalkinto Veljekset Turpeinen Oy:lle – Pyhtää palkitsi Kaakon Hoiva Oy:n
Kaivosvaraus hätkäyttää
Mitä jos innostuisit ja innovoisit?
Hyvä palvelu tekee iloisen mielen
Kiinteistöillä elinvoimaa Kotkaan
Arjan voitto nivelrikosta
Paikallista terveydenhuoltoa suurella sydämellä!
Monikanavaista mainontaa
Uusiutuminen ja hetkessä eläminen on ehdottoman tärkeää, jos haluaa, että ihmiset käyvät, ravintoloitsija Susanna Kurvinen sanoo.
Kuva: Teija Piipari
Suurin kilpailija on kotisohva
Palvelut pysyvät kun niitä käyttää, muistuttaa yrittäjä Susanna Kurvinen.
Teija Piipari
Elokuun lopulla tavattu ravintoloitsija Susanna Kurvinen huokuu tyytyväisyyttä. Takana on ansaittu ja onnistunut kesäloma, jonka aikana tuli ladattua akkuja.
– Kyllä loma on yrittäjällekin hyvä asia jo ihan siksi, että silloin on aikaa uusille ideoille ja ajatuksille, hän sanoo.
Kouvolalainen Susanna Kurvinen pyörittää kotikaupungissaan viittä ravintolaa, joista tuorein on vappuna Kouvolankadulla avautunut Vohvelikahvila. Keskustassa sijaitsevat lisäksi Olé, Huvilla ja Holvi. Lounasravintola W löytyy Voikkaalta.
Kurvisen ravintolaryppään uusin tulokas, Vohvelikahvila, on otettu hyvin vastaan, kahvilan pöydän ääreen istahtanut yrittäjä iloitsee ja katselee suolaisia ja makeita vohveleita jonottavia asiakkaita.
– Kahvilan ovat löytäneet niin kouvolalaiset kuin ulkopaikkakuntalaisetkin.
Vohvelikahvilan siemenet on kylvetty maailmanperintökohde Verlassa Kouvolan Jaalassa. Susanna Kurvinen vastasi Verlan ravintolapalveluista kuuden vuoden ajan ja tarjosi museokahvilassa muun muassa vohveleita. Kun tuli uuden kilpailutuksen aika, hän ei tullutkaan valituksi jatkamaan.
– Niinpä päätin siirtää vohveleiden paiston tänne keskustaan. Vohveleita oli jo Verlan aikoina toivottu Kouvolan keskustaan.
Toiminnan naisena Kurvinen etsi tilan, maalasi ja sisusti tilan karkkiväreillä.
– On toisaalta onni, että keskustassa on tyhjiä tiloja. Pääsin näin aloittamaan nopeasti.
Vohvelikahvilan hän perusti ajatuksella, että pitää sitä kesän ajan pop up -meiningillä. Nyt kuitenkin näyttää, että toiminta jatkuu.
– Kyllä me jatkamme, jos vain ihmiset käyvät täällä, kuten tähänkin asti.
Susanna Kurvisen palkkalistoilla on parisenkymmentä vakituista työntekijää ja kesätyöntekijät päälle. Vohvelikahvilassa työskentelee vakituisesti oma henkilökunta.
– Lisäksi sain tähän ne nuoret, joille olin jo edelliskesänä ehtinyt luvata tälle kesälle työtä Verlassa. Työllistin myös kesäsetelillä ysiluokkalaisia. Heille tämä on ollut helppo ja kiva paikka tulla opettelemaan työelämän vaatimia taitoja.
Kouvolan ravintolaelämästä Kurvinen toteaa, että tarjontaa on kohtuullisen reilusti ja erityyppisesti, mutta miten saada ihmisiä vielä enemmän liikkeelle, hän pohtii.
– Meidän suurin kilpailijamme eivät ole muut ravintolat vaan kotisohvat, kotigrillit ja -pihat.
Ihmisiä kaupungissa kuitenkin riittää. Kurvinen nostaa esimerkiksi elokuun puolivälin Taiteiden yön, joka oli kaikin puolin vilkas.
– Muistan silloin ajatelleeni, että miten onkaan näin paljon väkeä, hän sanoo ja hymyilee.
Palvelut pysyvät, kun niitä käyttää, Susanna Kurvinen muistuttaa. Yksi toistuva pohdinnan paikka ovat aukiolopäivät. Tuskin keneltäkään Kouvolan asukkaalta on jäänyt huomaamatta, että sunnuntaisin kaupunki on hiljainen. Toisaalta, jos mikään kahvila tai ravintola ei ole avoinna, kaupoista puhumattakaan, eivät ihmisetkään liiku.
Kurvisen ravintoloista sunnuntaisin ovat avoinna Vohvelikahvila ja päivittäin avoinna oleva Holvi. Huvilla on palvellut sunnuntaisin kokeiluluonteisesti.
– Aihe on haastava, Kurvinen myöntää. – Jos palkoissa ei olisi sunnuntailisää, tilanne voisi muuttua. Tai jos Kouvolan kaupungin kehittämistoimien kautta tehtäisiin markkinointitempauksia, jolloin keskustan liikkeet, kahvilat ja ravintolat olisivat auki sunnuntaisin, niin ehkä se totuttaisi ihmiset ja saisi heidät liikkeelle. Silloin olisi tieto siitä, että kaupungille kannattaa lähteä, vastassa ei olisi tyhjät kadut.
Kurvinen antaa kiitosta urheilutapahtumille, jotka sunnuntaille sattuessaan elävöittävät keskustaa.
– Kaiken kaikkiaan tapahtumat ovat ravintoloille hyvä asia. Kun teatterikausi alkaa, se näkyy vilkkautena. Ja nyt suunnitellaan ja varataan jo pikkujouluja. Joulunajalle toivoisin Kouvolan joulutoria. Se voisi olla auki joka päivä muutaman viikon ajan ennen joulua. Nyt kouvolalaiset lähtevät muualle tämän tunnelman etsimiseen.
Susanna Kurvinen vaikuttaa muuallakin kuin kotikaupungissaan. Hän istuu mm. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan hallituksessa ja Elinkeinoelämän keskusliiton Yrittäjävaltuuskunnassa. Pestien kautta hän on huomannut, että sekä isot että Kouvolan kaltaiset pienemmät kaupungit painivat samankaltaisten ongelmien kanssa.
– Mutta on myös paljon hyvää, myös täällä Kouvolassa, hän huomauttaa.
Ravintolayrittäjä käy säännöllisesti tutustumassa muiden kaupunkien ravintolatarjontaan.
– Kyllähän se avartaa omaa mieltä, kun näkee mitä muualla tehdään.
Uusiutuakin pitää, oltava valmis muutoksille ja kuunneltava asiakkaita.
– Kesällä pidimme kävelykadulla terassitanssit, jotka saivat suuren suosion. Nyt syksyllä on luvassa Oktoberfestiä, halloweenia ja erilaisia viiniviikkoja. Aina on pakko suunnitella tulevaisuutta ja kehittyä, ettei tylsisty ja jämähdä perustekemiseen.
(05) 210 4400
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.