”Raja”-taidekilpailu käyntiin
Vellamo kiinni huoltotöiden ajaksi
Iris se tanssii ja tanssii
Kävelijä ja pyöräilijä samalla ahtaalla ja lumisella väylällä – kuka väistää ja mitä sanoo laki?
Uusi tieto: Vastaamon potilastiedot olivat verkossa ilman suojausta toista vuotta – Nykyinen omistaja hakee kaupan purkua
Fintoilin biojalostamohanke etenee
Poliisipartio ajoi ulos tieltä Kotkassa
Peruna on uskottava elokuva olematta realistinen
Päivityksen avulla bioetanolia tankkiin
Nuori aikuinen palasi Britanniasta ja jätti noudattamatta karanteeniohjeita, tartutti 30 muuta – Joulu ei näy piikkinä koronatilastoissa
Viikon Pulinat -show
Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Samoin Viikon Pulinat. Viimeisessä ohjelmassa käydään pohjalla ja noustaa huipulle eli mukana mm. parhaat/huonoimmat palat, nostalgiaa, yllätysvieraita jne.
Tuotanto: Same-eYes Oy / Citymedia.fi
Lukijan kuva: närhi
Mielipide: Esteettömyys ensisijainen tavoite Kotkan kirjastossa
Kaupunkirakennelautakunnan käsittelyssä oli kirjastotalon tarveselvitys, elinvoimalautakunta on jo osaltaan hyväksynyt selvityksen ja nyt se etenee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Luin selvityksen netistä ja suoraansanoen tyrmistyin.
Mielipide: Valkealan monitoimitalon rakentamiseen liittyy vielä monia kysymyksiä
Valkealan monitoimitalon rakentamisen pitkittyminen on herättänyt paljon keskustelua jo lähes koko viime vuoden ajan ja keskustelu jatkuu edelleen. Kyselyjä tulee, joten avaan omalta osaltani kaupunginhallituksen jäsenenä asiaan liittyviä muutamia asioita.
Mielipide: Kouvola tarvitsee täydennyskoulutusta
Kouvolaan on vaadittu yliopistoa. Pohjimmiltaan on tarve opiskelijoista. Opiskelu lisää valmiuksia ja pätevöittää uusiin tehtäviin.
Mielipide: Haanojan uimahalli Kouvolassa uusiokäyttöön
Kävin ulkoilemassa pyhien aikana Haanojan puistossa, jossa on kauniita puita ja puistoa riittämiin. Tuli siinä mieleeni, että eikö vanhaa uimahallia voi mitenkään edes uusiokäyttää osana uutta mahdollista uimahallia, esimerkiksi lastenaltaan säilyttäminen ja iso allas aamuisin vesijumppalaisille ja iltapäivästä uimakerhoille treeneihin. Siihen jatkoksi uusi halli täyspitkine ratoineen ja vastavirta-aaltoineen ja muine kieputuksineen. Kun olen maallikko, en tiedä onko tämä edes mahdollista, mutta kaipa vanhaa voisi käyttää jotenkin hyväksi. Lennetäänhän sitä kuuhunkin! Espoon Tapiolan neljä vuotta suljettuna ollut uimahalli päätettiin saneerata ja korjata 90 %:n asteella.
Mielipide: Yle-veroa pitäisi laskea
Tv-uutiset on Ylen tärkein peruspalvelu. Yle teki suuren harppauksen taaksepäin vähentäessään viikonlopun perinteisten tv-uutisten määrää. Ne korvattiin uutiskehällä, tietokoneiden välityksellä nähtävillä muilla erikoislähetyksillä ja tyypilliseen tapaan moneen kertaan näytettyjen sarjojen uusintojen uusinnoilla. Uutisten vähentämisen syyksi ilmoitettiin palvelujen keskittämistä internettiin ja radioon. Erikoislähetykset eivät ole ainakaan kustannuksia vähentäviä ohjelmia.
Mielipide: Elinvoimaa Kymenlaakson kulttuurista
Suomen Kulttuurirahasto teetti vuonna 2013 valtakunnallisen kyselytutkimuksen, joka kartoitti suomalaisten suhdetta taiteeseen ja kulttuuriin. Kymenlaaksossa TNS Gallup teki 321 haastattelua. Vastausten perusteella kymenlaaksolaisille tärkeintä kulttuuritarjontaa omalla paikkakunnalla edustavat kirjasto, elokuvateatteri, kirjakauppa, kansalaisopisto, taide- ja kulttuurialan harrastejärjestöt, festivaalit sekä teatteri. Merkittävimmäksi esteeksi kulttuurinkuluttamiselle ilmoitettiin muut harrastukset. Kymenlaaksolaiset ovat myös innokkaampia matkustamaan kulttuurin perässä kuin suomalaiset keskimäärin.
Mielipide: Kymsote on rikki mutta korjattavissa
Kymenlaakson sote-kuntayhtymän alkuvuodet eivät ole olleet ruusuilla tanssimista. Viime aikoina närää on aiheuttanut oikeutetusti palveluverkkokysymykset, kuten Haminassa hoivayksiköiden lakkauttaminen tai Kymsoten ostopalveluina hankkiman katkon ja selviämisaseman lakkautuminen ja siirtyminen Kotkasta Kouvolaan.
Mielipide: Sosioekonominen tausta digitalisaatiossa
Yhteskunnassa ei tueta digitalisaation ulottumista kaikille. Sosioekonominen asema yhteiskunnassa on suuri vaikutin siihen. Monet ihmiset ovat varattomia ja toimeetulotuen varassa tai pienellä eläkkeellä sinnitteleviä. Tietokoneen hankkiminen ei onnistu vaikka se olisikin tuiki tärkeää. Yhteiskunta ei tue mitenkään digilaitteiden hankinnassa. Yhteiskunnan laatimat säännöt sosiaalitukiin on 70-luvulta, jolloin ei vielä juuri tietokoneita ollut kuin scifi-elokuvissa. Tärkein ja pätevin ”tietokone” oli kai tuolloin helmitaulu ja laskutikku. Onkohan se vieläkin? Ohjeisto sosiaalitoimessa on edelleen tältä ajalta. 80-luvulla tuli "julkisia" tietokoneita suuren yleisön käyttöön. Esimakua kännyköistä saatiin jo maistella. Eliitillä oli diginumeronäyttöinen wats-kello ranteessa. Toisilla saattoi olla myös taskulaskin. Kotitietokoneet (PC) alkoivat vähitellen yleistymään. Commodore ja Atari sekä Apple olivat aluksi pelikonesuosikkeja. Verkkoyhteiskunta alkoi käynnistymään. Tunne oli kuin kuun valloittamisen aikaan.
Mielipide: Monikäyttö yhteys Vuosaari – Utti
Uuden junaradan rakentaminen Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan tuntuu olevan myötätuulessa. Useissa eri turvallisuuspolitiikkaa koskevissa raporteissa pidetään Venäjää turvallisuusuhkana, joskin aina sivulauseessa muistetaan mainita, ettei välittömän sotilaallisen tunkeutumisen vaaraa ole. Siitä huolimatta Naton kanssa kehitetään ”varmuuden vuoksi” monenlaista yhteistyötä. Yksi sellainen innovaatio olisikin nopea yhteys Vuosaaren satamasta Utin lentokentälle raskaan sotilaskaluston kuljettamista varten.
Lukijan kuva: pörröhäntä
Lukijan kuva: talvea
Mielipide: Hyvä elämä ei vaadi kulutusjuhlaa
Meidät suomalaiset tunnettiin aikaisemmin vakaina, luotettavina ja kärsivällisinä ihmisinä. Sitten tuli 1980-luvun nousukausi juppeineen. 1990-luvun alun laman jälkeen kasvu on jatkunut näihin päiviin saakka. Se on tuonut aineellista vaurautta, mutta tehnyt meistä suomalaisista itsekeskeisempiä, lyhytnäköisempiä ja piittaamattomampia.
Mielipide: Korona-ajan kirje ystävälle
Edellisestä kirjeestä on pitkä aika. Näyttää siltä, että en ole palaamassa normaaliin elämään, kun rajoituksia asettaa laajeneva, leviävä ja lisääntyvä koronapandemia. Olen elänyt omassa elämässäni epävarmoja aikoja. Omassa kuplassa.
Mielipide: Nähdään metsät puilta Kotkan politiikassakin
Alussa oli sana (Joh. 1:1 ja Reijo Hämäläinen, KS 20.12.), lopussa maailmanloppu ja Jumalan tuomio, mutta ettei totuus metsistä valtuuston hyväksymässä ilmasto-ohjelmassa unohtuisi, lainaan ohjelman sanat hiilivarastoista ja -nieluista eli metsistä. Niistä todetaan toimenpiteet ja lisätiedot:
Mielipide: Kouvolassa mennään silmät kiinni hankkeisiin
Tämä ei ole kannanotto museohankkeen tueksi tai sitä vastaan, vaan näkemykseni siitä, miten monia hankkeita lähdetään ajamaan ensi hetken innostuksen perusteella.
Mielipide: Käsittämätöntä laittomuutta
Tapani on ollut tutustua, miten ja mitä päätöksiä eri toimielimet ovat aikaisemmin tehneet. Ensimmäisen kerran kun tulin valittua kaupungin valtuustoon tutustuin vuodesta -21 vuoteen -79 kyseisten vuosien kunnalliskertomuksiin, josta sai hyvän kuvan päätöksen teosta ja sen historiasta.
Mielipide: Suomen ikärasistinen hallitus poisti eläkeputken
Suomessa on 35-v. naisten johtama hallitus. Se uskoo, että poistamalla 62-vuotiaiden työttömien oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvan lisäpäiviin, syntyy 10 000 uutta työpaikkaa.
Mielipide: Metsät ja ilmastonmuutos
Kotkan kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.12. hyväksyttiin Kotkan ilmasto-ohjelma vuosille 2021–30. SDP esitti ohjelmaan pientä tekstilisäystä, jonka mukaan ”Kotkan omistamat metsät määritellään ekosysteemipalveluiden tuottamisen alueiksi. Kaupunkimetsät sitovat hiiltä, pitävät yllä tervettä vesitaloutta, estävät maaperän ravinteiden huuhtoutumista sekä edistävät luonnon monimuotoisuutta.”.
Mielipide: Annetaan lapsille raitis joulu
Keväästä lähtien korona on leimannut elämäämme ja ajan käyttöämme. On pysytelty enemmän kotioloissa, mikä on heijastunut yksilöihin ja perheisiin eri tavoilla. Ollaan löydetty mukavia yhteisen ajanvieton tapoja, mutta toisaalta päihteiden käyttö on voinut lisääntyä ja aiheuttaa haittoja paitsi käyttäjälle myös hänen lähipiirilleen.
Julkaisemme lyhyitä, asiallisia ja ajankohtaisia mielipidekirjoituksia. Kirjoitusten suositusmitta on 20 konekirjoitusriviä. Toimitus pidättää luvan lyhentää pitemmät kirjoitukset.
Sekä omalla nimellä että nimimerkillä kirjoittavien pitää liittää kirjoituksiinsa nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedot jäävät vain toimituksen tietoon. Emme julkaise kirjoituksia, joista lähettäjätiedot puuttuvat.
Etusija on omalla nimellä kirjoitetulla teksteillä ja kirjoituksilla, joita ei ole julkaistu muissa jakelualueemme lehdissä. Voit jättää mielipiteen tämän lomakkeen kautta.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.