Leppoisaa kesää koiran kanssa
Markkinatunnelmaa Suur-Miehikkälässa
Saariston Sirkka tai Sven julkistetaan taas tänä vuonna Pyhtäällä
Kotkan kirkossa on konserttien kesä
Kotkan Kantasataman uusi brändi kertoo erilaisista kohtaamisista
Sari Varonen hätkähdyttää ulkoisella olemuksellaan
Suomen suurin yleisötapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna – Kymenlaaksosta mukana 15 kyläkohdetta
Kirkkoherra Helteen perheelle mökkiympäristö on rakas
16 operaatiota Ukrainan hyväksi Kotkassa
Kotkalaisessa kerrostalossa on vahva yhteisöllisyys
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko voi aiheuttaa tilanteen, jonka takia yhteiskunnan tarjoamat palveslut häiriintyvät tai jopa keskeytyvät.
Suomessa viranomaiset suosittelevat kotitalouksia varautumaan erilaisiin häiriöihin 72 tunnin ajaksi. Suositus on annettu jo ennen Ukrainan sotaa, mutta se on noussut entistä enemmän esiin kansainvälisen tilanteen kiristyessä.
− Jokaisessa kodissa kannattaa varautua esimerkiksi pitkittyvään sähkökatkoon tai vedenjakelun häiriöihin kolmen vuorokauden ajaksi, kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Tauriainen toteaa tiedotteessa.
Katso videolta, miten kaupungin turvallisuuspäällikkö on varautunut erilaisiin poikkeustilanteisiin, kuten sähkökatkoihin kolmen vuorokauden ajaksi. Tauriainen antaa hyvin käytännönläheisiä vinkkejä varautumiseen.
−72 tunnin varautuminen ei ole monimutkaista. Monet tarvittavat asiat ovat niitä, mitä käytämme ihan perusarjessa. Jos haluaa hankkia jotakin ekstraa, niin esimerkiksi vesiastioita on hyvä olla kotona, Tauriainen kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=lmWLfWrIF-ALukijan kuva: pisara
Mielipide: Betonipylväät pysyvät taatusti paikoillaan
Kouvolan kaupungin viranomaisten ja eräiden asukkaiden taholta on annettu kuva, että Kuusaan betonipylväät ovat huonossa kunnossa ja ne pitäisi kaataa. Niillä ei myöskään olisi kulttuuriarvoa.
Mielipide: Elämme siirtymävaihetta energian tuotannon suhteen
Suomi on tällä hetkellä riippuvainen Venäjän fossiilisista energiasta: kaasusta ja öljystä. Tulevaisuuden energia- ja raaka-aineresurssien hallinta ja omistussuhteet ovat meille tärkeitä. Olemme yksi tästä tosiasiasta eläviä yhteiskuntia. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta asioilla voidaan myös tehdä tulevaisuuden politiikkaa. Koska valtio nimeltä Venäjä omistaa maapallon suurimmat luonnonvarat, kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta. Tämän tulevaisuutta määrittelevän totuuden painoarvoa ei voi vähätellä. Koko Euroopan sivilisaation tulevaisuuden kannalta asia on ajankohtainen ja tärkeä. Ilmastonmuutos ei välttämättä tuo tullessaan ainoastaan lämpöä meille tänne pohjoiseen, vaan ilmasto saattaakin tulevaisuudessa kylmetä. Miten valtiomme on valmistautunut tämän mahdollisen ilmaston muutoksen toteutumiseen? Silloin naapurivaltio nimeltä Venäjä olisi tässä asiassa todella tärkeässä asemassa omistaen esimerkiksi maailman suurimmat kaasuvarannot, kuten myös muitakin fossiilisia varantoja, jotka on nyt saatanallistettu yksisilmäisen energiapolitiikan johdosta.
Mielipide: Jumalniemen pysäkki entiselle paikalle tai palvelulinja
Karhuvuoresta oltiin minuun yhteydessä bussilinjasta, joka kulkee Karhulaan Jumalniemen kauppakeskuksen ohi. Ennen oli pysäkki heti sillan jälkeen, josta oli kauppakeskukseen melko lyhyt matka. Nyt on pysäkki siirtynyt jo jokin aika sitten entiselle Kuitulasille menevän tien varteen, josta matka on pitkä huonosti liikkuvalle ym. liikuntaesteisille.
Mielipide: Kymsoten päätös liukumista kummastuttaa
Kymsoten päätös poistaa hoitajien työajasta liukumat herättää ihmetystä. Onko tässä koko yhteiskuntaa koskettavassa hoitajatilanteessa varaa huonontaa työoloja entisestään? Henkilöstö kokee tämän yksipuolisen päätöksen työhyvinvointia huonontavana tekijänä. Mikä on motiivi tälle päätökselle? Taloudellista hyötyä tuskin on. Työntekijöiden työtyytyväisyyttä tuskin on ajateltu. Kvtes:n puitteissa työnantaja saa käyttää yksipuolista oikeuttaan poistaa liukumat, mutta oliko sitä valtaa pakko käyttää?
Mielipide: Aikalisä olisi ollut tarpeen Kuusankosken yhtenäiskoulun osalta
Hieman on pakko avata tuota kasvatus- ja opetuslautakunnan keskiviikkona tekemää päätöstä Kuusankosken uuden yhtenäiskoulun perustamisesta sekä siihen liittyvien pienten koulujen sulkemisesta.
Mielipide: Lisää aikuisia kouluihin
Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan "Kiusaamisen, häirinnän, väkivallan, rikosten ja rikollisten tekojen ennaltaehkäisy ja puuttuminen" -toimintamallin Kotkan opetustoimessa.
Mielipide: Loppuuko sairaanhoito pieniltä kunnilta?
Paljon on ollut puhetta näistä ”hyvinvointialueista” ja on kuultu monia teorioita, mihin nämä muutokset johtavat. Edellisiä tapahtumia ja päätöksiä tehtäessä lähetettiin poliitikoita paikkakunnille kertomaan, mitä toimintoja muun muassa sairaaloiden pitää kokonaan lopettaa. Tämä kosketti alueella esimerkiksi Poksin toimintaa, joka oli ennen muutoksia melko hyvällä tolalla, mutta poliittisten määräyksen tultua voimaan toiminta on vaipunut oleellisesti lähelle katastrofia. Onko nyt sitten tarkoitus lopettaa lisää alueen sairaanhoitoa ja ehkä pieniltä kunnilta lopettaa sairaanhoito kokonaan? Eihän niillä varsinaisesti vaalien jälkeen enää juurikaan päätösvaltaa ole alueellaan.
Mielipide: SOS Karhuvuori, Hovinsaari, Eskola ja Helilä
Äänestysaktiivisuus aluevaaleissa on jäämässä Kotkassa valitettavan alhaiseksi. Se herättää huolen, kuinka hyvin tulevalla hyvinvointialueella kuunnellaan kotkalaista ääntä. Saadaanko pitää jatkossakin palvelut lähellä ihmistä? Parhaiten voidaan vaikuttaa äänestämällä sunnuntaina 23. tammikuuta.
Mielipide: Ikäihmisten hoitohenkilöstöön on panostettava
Ikäihmisille on taattava laadukas asuminen ja hoiva tavalla tai toisella. Tähän on olemassa monenlaisia vaihtoehtoja: kotipalvelua, omaishoitoa, perhehoitoa, yhteisöllistä asumista, tuettua asumista ja laitoshoitoa. Näitä mahdollisuuksia on aktiivisesti luotava paikkakunnittain, jotta voidaan valita jokaiselle tilanteeseen sopiva asumis- ja hoitomuoto lähellä omia tärkeitä ihmisiä.
Mielipide: Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus
Aluevaaleissa 23.1. valittavien aluevaltuustojen edustajat linjaavat mielenterveyden osalta muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.
Mielipide: Hyvinvointi ja terveys
Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee hyvinvointiin kolme osa-aluetta. Ne ovat fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen. Viime vuosina tähän on otettu mukaan terveyden muovautuminen ja henkisyys.
Mielipide: Virkamiesvalta jyrää Kouvolassa
Kouvolan kaupungin hallinnossa tehtiin taannoin merkittävä muutos. Vaaleilla valittu luottamuselin luovutti päätösvaltaansa virkamiehille. Tämä on valtakunnallisestikin pitkäaikainen trendi. Merkitsihän Jyrki Kataisen fantastinen yliopistouudistus päällikkövallan sisäänajoa. Kunnallisten toimintojen yhtiöittäminen vie samoin hallinnon osakeyhtiölain kautta julkisen kontrollin ulottumattomiin, liikesalaisuuden suojaan.
Mielipide: Aluevaalit asukkaan näkökulmasta
Ehdokkaiden värssyjä ja mainoksia lukiessa tulee tunne, että nyt viimeistään jokainen ehdokas laittaa kotihoidon kuntoon ja tuo palvelut uudestaan lähelle loppukäyttäjää eli kuntalaista.
Mielipide: Muutama ajatus sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilökuntapulan korjaamiseksi
Mielipide: Muutama ajatus sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilökuntapulan korjaamiseksi
Mielipide: Mistä me äänestämme aluevaaleissa?
Suomessa toteutettiin suuri lääninuudistus vuonna 1997, jonka perusteluja oli keventää paisunutta hallintoa. Vuoden 2009 lopulla läänit päätettiin lakkauttaa. Tästä asti, viimeiset yli 10 vuotta, lähinnä keskusta ja sittemmin vasemmistopuolueet ovat ajaneet sote-uudistusta.
Mielipide: Varallisuus tai asuinpaikka ei saa ratkaista
Olen koko ikäni käyttänyt julkista terveydenhoitoa erilaisten sairauksien tähden. Erityisesti viime syksynä jouduin aika monesti turvautumaan Kymenlaakson keskussairaalan palveluihin. Kaikessa olen saanut sairaalalta hyvää palvelua. Kymenlaakson keskussairaala on ”mainettaan parempi”.
Mielipide: Aluevaalit ovat myös mielenterveysvaalit
Nuorten ahdistus- ja masennusoireilu on viime vuosina lisääntynyt ja koronapandemian seurauksena tilanne on pahentunut. Mielenterveyssyyt ovat yleisin syy työikäisen väestön sairauspoissaoloihin. Nämä sairauspoissaolot pitkittyvät ja vievät usein työkyvyttömyyseläkkeelle. Yksinäisyys uhkaa ikääntyneen mielenterveyttä, vaikeuttaa kotona selviytymistä, lisää masennus- ja itsemurhariskiä ja raskaampien palvelujen tarvetta.
Mielipide: Hyvinvointimme tärkeimmät vaalit
Sote-uudistusta on väännetty vuosikaudet ja aluevaalejakin odoteltu jo vuosia. Nyt kun on tämän aika, tuntuu että ihmisten kiinnostus vaaleja ja äänestämistä kohtaan on merkittävän alhainen.
Mielipide: Ääni kannattaa käyttää
Säästäväisyys on kunnioitettava piirre. Seuraaviin vaaleihin saat kuitenkin uuden äänen. Älä siis säästele ääntäsi, vaan käytä se nyt!
Julkaisemme lyhyitä, asiallisia ja ajankohtaisia mielipidekirjoituksia. Kirjoitusten suositusmitta on 20 konekirjoitusriviä. Toimitus pidättää luvan lyhentää pitemmät kirjoitukset.
Sekä omalla nimellä että nimimerkillä kirjoittavien pitää liittää kirjoituksiinsa nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedot jäävät vain toimituksen tietoon. Emme julkaise kirjoituksia, joista lähettäjätiedot puuttuvat.
Etusija on omalla nimellä kirjoitetulla teksteillä ja kirjoituksilla, joita ei ole julkaistu muissa jakelualueemme lehdissä. Voit jättää mielipiteen tämän lomakkeen kautta.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 4, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.