Kouvolan rokotuspiste muuttaa huhtikuussa kauppakeskus Valtariin
Vuoden 2022 Esikko-tunnustus Terhi Kivimaalle
Liike Nyt: "Haluamme porvarihallituksen"
Xamk ensimmäistä kertaa Suomen suurin avoimen kouluttaja
Mielipide: Matalan kynnyksen palveluita on lisättävä
"Teemme Kairon osalta parasta mitä pystymme"
Haminalainen lakimies jättää työelämän – Aikoo elää osinkotuotoilla eläkkeeseensä asti
Haminan Kirkkojärven ja Poitsilan kouluja esitetään lakkautettavaksi
Äänestysnumeroiden kanssa passaa olla tarkkana
Uusi kuoro ja musiikkiteatteri Haminaan
Mielipide: Matalan kynnyksen palveluita on lisättävä
Lähipalvelut ja mielenterveydenhoidon parantaminen tuntuu olevan monen puolueen agendalla näin ennen vaaleja. Vaalien jälkeen tilanne tulee muuttumaan, mikäli hallitus muodostuu puolueista, joilla on kovimmat säästölistat ja leikkaussummat. Mielenterveyden ongelmat maksavat yhteiskunnalle jo 11 miljardia euroa, ja niihin on satsattava myös rahallisesti, ei pelkästään puheissa ennen vaaleja.
Mielipide: Kilpailukyvyn esteet poistettava!
Ulkomaankaupan merkitys konkretisoituu vierailulla Suomen suurimmassa yleissatamassa – Hamina-Kotka Sataman Mussalon yksikössä. Satama kuuluu keskeisimpiin EU:n alueen Ten-T ydinverkon satamiin, joita on 80. Kouvola-Kotka välinen raideosuus, jonka päässä satama sijaitsee, on Suomen vilkkaimmin liikennöity rataosuus. Joka 5. ulkomaille viety rahtitonni kulkee Hamina-Kotka Sataman kautta. Jokainen ymmärtää, kuinka suurista summista silloin puhutaan – ja kuinka välttämätöntä on varmistaa, että liikenne- ja satamainfra riittää ja kestää. Ei voi käydä niin, että liikennetukosten, teknisten vikojen tai muiden syiden takia rahti myöhästyy laivasta ja löytää paremmin toimivan reitin. Kasvaville rahtimäärille tarvitaan vaihtoehtoisia reittejä tehtailta satamiin. Seuraavalla vaalikaudella ratainvestointeja tulee lisätä. Pelkkiä henkilöliikenteen rataosuuksia ei pidä rakentaa, mutta olemassa olevaa infraa ja kalustoa sitä vastoin pitääkin kehittää etunojassa.
Mielipide: Suomalaisten toimintakyky tarvitsee toimia
Ilman toimintakykyistä kansaa Suomi on pulassa. Kansalaisten toimintakyvyn kannalta saamme ikäviä uutisia jokaisen ikäryhmän kohdalta jatkuvasti. Tämä on koko yhteiskunnan yhteinen haaste ja sen ratkaisemisessa tarvitaan kaikkia mahdollisia yhteiskunnan osa-alueita: perheitä, seuroja, kouluja, kuntia ja päättäjiä.
Mielipide: Liike on halvin lääke
UKK-instituutin tuoreiden laskelmien ja liikuntaraportin tuloksien mukaan liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain yli 3 miljardin euron kustannukset. Kaakkois-Suomessa suorat liikkumattomuuden kustannukset ovat noin 100 miljoonaa euroa per vuosi: Etelä-Savossa noin 34 miljoonaa euroa, Kymenlaaksossa 33 miljoonaa euroa ja Etelä-Karjalassa 32 miljoonaa euroa.
Mielipide: Viherhömppä on mahdollisuus Kymenlaaksolle
Vihreä siirtymä on Suomelle valtava mahdollisuus. Siihen liittyvät investoinnit arvioidaan olevan Suomessa yli 100 miljardin euron luokkaa vuoteen 2050 mennessä. Se on myös valtava mahdollisuus Kymenlaaksolle, jolla on vahva teollinen perimä. Niiden arvioidaan tuottavan jopa 5 prosentin lisäyksen maamme BKT:hen.
Mielipide: Kela-korvaukset takaisin
Yksi suurta ihmetystä herättänyt leikkaus tällä hallituskaudella kohdistui Kela-korvauksiin. Nykyisen hallituksen matematiikka vaikuttaa tässä yhteydessä perin lyhytnäköiseltä ja oudolta.
Mielipide: Voittaako arvovalinnat vai ihmisoikeudet vaalit?
Onko mitään järkeä verottaa työtömän työmarkkinatukea 20 prosentilla? Nettotulo jää paljon alle lain ja EU:n sosiaalisen kaaren velvoitteiden. Työttömän on pakko hakea jatkuvasti toimeentulotukea seviytyäkseen edes jotenkin arjesta. Monien arki on helvettiä toimeentulo-ongelmien takia, koska leipäjonoissakaan ei ole tarpeeksi jaettavaa.
Mielipide: Menestyvät yrittäjät ja yritykset ovat yhteiskuntamme perusta
Tulevien päättäjien tulee tehdä töitä sen eteen, että yksinyrittäjillä, työnantajilla ja muilla yrittäjyyden muodoilla on tilaa toimia ja kasvaa jatkossakin. Tämä on hyvinvointiyhteiskuntamme turvaamiseksi välttämätöntä. Tarvitsemme yrityksiä innovoimaan uutta toimintaa, vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin sekä kirittämään kilpailua.
Mielipide: Energiadirektiivi ja kyky neuvotella
Euroopan Unionin parlamentti hyväksyi kantansa energiatehokkuusdirektiiviin joka koskettaa Suomessa noin 1,5 miljoonaa asuntoa ja noin 570 000 omakotitaloa. Kiinteistöliitto on arvioinut, että Suomessa kustannukset olisivat noin 21 miljardia euroa.
Mielipide: Syvä huokaus Kouvolan kaupungin laitamilta
Olet Kouvolan kaupunki päättänyt, että me vanhat ja vammaiset emme saa lumenpoistoapua pihaliittymiimme. Olemme uskoneet saavamme isällistä huolenpitoa niin kuin perustuslaki ja kuntalaki hyvinvoinnista määrää huolehtimaan. Toki apuja saa hyvinvointialueen hallinnon eri lähteistä, mutta ei käytännössä pihatöihin. Maksusetelillä työ tulee kalliiksi ja hankalaksi.
Mielipide: Kokoomus ei puolustaisi sosiaalisia oikeuksia
Voiko Kokoomuksen puhennjohtaja Petteri Orpon puheet olla edes totta? Käsittämätöntä, tai sitten on lintsattu, ehkä matikan tunneilta koulussa.
Mielipide: Naton myötä itäisen rantaradan merkitys kasvaa
Vaalikoneeseen sisältyi kuoppa, johon lankesin. Kun kysyttiin, kannatatko Itärataa, en ajatellut sen tarkoittavan Kouvolan kautta linjattua Itärataa vaan tietenkin itäistä rantarataa.
Mielipide: Termit äiti ja isä palautettava lainsäädäntöön
Lainsäädäntö on viime hallituskauden aikana muuttunut niin, että termejä isä ja äiti on alettu korvaamaan muilla termeillä. Esimerkiksi perhevapaauudistuksen yhteydessä 2022 äitiyspäiväraha muuttui raskausrahaksi. Äitiyden käsite tekstistä häivytettiin. Translain myötä ei puhuta enää äidistä ja isästä vaan synnyttäjästä ja siittäjästä.
Mielipide: Uskallusta on, julkaista ei
Ankkurin Tori-palstalla 8.3.2023 moitittiin nimettömiä herjoja heitteleviä ressukoita, jotka eivät uskalla esiintyä omalla nimellään. Nimettömillä viesteillä on kuitenkin se etu, että ne kiinnittävät huomion itse asiaan. Lukijan ehkä positiivinen tai negatiivinen mielikuva kirjoittajasta ei pääse vaikuttamaan. Sitten toinen näkökulma.
Mielipide: Lastensuojelu ei saa olla voittoja tavoittelevaa toimintaa
Suomeen tarvitaan neuvolan lisäksi matalan kynnyksen palveluita avuksi perheille. Suomeen ei tarvita voittoa tahkoavia sijoituslaitoksia.
Mielipide: Vahvistamme lähipalveluita ja tuomme mielenterveyspalvelut lähelle ihmistä
Keskustan mielestä palvelujen liika keskittäminen on haitallista erityisesti heikoimmassa asemassa oleville, joilla sekä fyysinen liikkumiskyky että usein myös taloudellinen tilanne rajoittavat kauas kulkemista. Keskittäminen voi olla haitallista myös suurissa kaupungeissa, joissa huono-osaisuuden ja jopa kuolleisuuden erot kaupunginosien välillä voivat olla suuria. Lähipalvelun ydin onkin saavutettavuus.
Mielipide: Mielenterveys- ja päihdejärjestöt osana kymenlaaksolaisten hyvinvointia
Kymenlaakson mielenterveys- ja päihdejärjestöt ovat verkostoituneet viime vuosina tiiviisti. Hyvinvointialueen palvelujen kehittäminen ja yhteistyö julkisten toimijoiden kanssa on olennaista asukkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi ja sen varmistamiseksi, että asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut. Vahva verkosto voi parhaimmillaan kehittää hyviä toimintamalleja julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa toteutettavaksi toiminnaksi. Järjestöt lisäävät julkisen palveluverkoston tarjontaa ja toimivat palveluiden täydentäjinä niiltä osin, joihin julkisen sektorin palvelut eivät riitä.
Mielipide: Hyvinvointialue ei pelasta Kouvolaa
Julkistalouden näkymät ovat varsin hähmyiset. Valtiontalouden miljardien mittainen lainanotto jää tulevan hallituksen harmiksi ja kehityksen jarruksi. Jostakin on leikattava, kun talouskasvu, jos siitä voi edes puhua, ei riitä edes aiempien ylensyömisten kattamiseen. Arvatkaas mistä leikataan?
Mielipide: Kompensaatiota Kaakkois-Suomen vihreän siirtymän investointeihin
Kaakkois-Suomen kärsii tosiasiallisesti tuulivoimalakiellosta. Tämä on seurausta puolustusvoimien vahvasta ja nykyoloissa hyvinkin perustellusta roolista tuulivoimaloiden lupa-asioissa.
Mielipide: Akkumateriaalitehdashanke on arvioitavaa uudelleen
Akkumateriaalitehdas on luvitusvaiheessa paljastunut 60-prosenttisesti kiinalaisten omistamaksi kemikalitehtaaksi. Kiina pyrkii maailmanvaltaan nk. pehmein keinoin, jotka kuitenkin tarvittaessa hiljentävät kritiikin. Se ostaa ylijäämillään kaikkialta maata, peltoa, satamia ja osakkeita, raaka-aineita sekä yrityksiä. Kiina ”lainoittaa” 3. maailman maissa tie-, rautatie- ja satamahankkeita, jotka maksukyvyttömiltä siirtyvät kiinalaiseen omistukseen. Kiina pyrkii strategisten resurssien ja talouden hallintaan eikä se toimissaan kysele ihmisoikeuksien perään. Kiinalaisen teollisuuden päästäminen Suomen talouteen ja raaka-aineiden hallintaan on strateginen virhe. Tässä tapauksessa oli tarjolla läntisiäkin operaattoreita.
Julkaisemme lyhyitä, asiallisia ja ajankohtaisia mielipidekirjoituksia. Kirjoitusten suositusmitta on 20 konekirjoitusriviä. Toimitus pidättää luvan lyhentää pitemmät kirjoitukset.
Sekä omalla nimellä että nimimerkillä kirjoittavien pitää liittää kirjoituksiinsa nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedot jäävät vain toimituksen tietoon. Emme julkaise kirjoituksia, joista lähettäjätiedot puuttuvat.
Etusija on omalla nimellä kirjoitetulla teksteillä ja kirjoituksilla, joita ei ole julkaistu muissa jakelualueemme lehdissä. Voit jättää mielipiteen tämän lomakkeen kautta.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.