Mielipide: Kuluttamalla paikallisesti syntyy positiivinen kierre
Kymenlaakson Yleisurheilu valitsi Vuoden urheilijaksi Krista Tervon
Virtuaalimuseossa Kyminlinnan alue herää henkiin alkuperäisessä asussaan
KTP vahvisti hyökkäystään potentiaalisella maalintekijällä
Kotka tekee lahjoituksen John Nurmisen Säätiölle osana Meritontti-kampanjaa
Mielipide: Maailman vihrein akkumateriaalitehdas
Mielipide: Olkaamme kiitollisia itsenäisyydestä
Kotkan Citymarketin kauppias vaihtuu
Kotihoitoa Kouvolassa - Myö välitetään sinusta!
Miun & ihanan kaupan tarina
Mielipide: Petteri Orpo sammuttaa Suomesta valot
Kokoomuksen Harri Holkeri oli Suomen pääministeri vuodet 1987–1991. Hänen kaudellaan Suomi ajautui lamaan. Kokoomuksen Jyrki Katainen oli päämisteri 2011–2014. Hänen kaudellaan Suomi velkaantui voimakkaasti.
Mielipide: Metsän ihme
Metsä on ihmeellinen asia. Vesi, joka nyt lainehtii Keltakalliolle suunnitellulla akkutehdasalueella, satoi ennen metsään. Vesi suodattui ääneti kuin huomaamatta vuosituhansien aikana muodostuneeseen humuskerrokseen antaen kasvuvoiman monipuoliselle elämälle.
Mielipide: Lähi-Itään on saatava pysyvä rauha
Maailman huomion pitää siirtyä siihen, miten vihanpito israelilaisten ja palestiinalaisten välillä saataisiin loppumaan. Turha enää muistella menneiden vuosien epäonnistuneita rauhanponnisteluja, vaan katse on suunnattava tulevaisuuteen. Järki sanoo, että sotimalla kriisi ja väkivaltaisuudet eivät lopu. Suomi ja Euroopan unioni kannattavat kahden valtion mallia. Tarvitaan siis itsenäiset Palestiinan ja Israelin valtiot, ja pysyvä rauha maiden välille.
Mielipide: Kymi Sinfoniettan toimintaedellytykset turvattava
Suomen Säveltäjät ry vastustaa Kouvolan kaupungin suunnitelmia lakkauttaa tuki Kymi Sinfoniettalle vuodesta 2026 alkaen ja esittää painokkaan tukensa orkesterin toimintaedellytysten turvaamisen puolesta. Orkesterin toiminnan rapauttaminen olisi toteutuessaan raskas takaisku Kymenlaakson kulttuurielämälle, ja samalla sillä olisi merkittäviä valtakunnallisia ja kansainvälisiä heijastuksia.
Mielipide: Palestiina on juutalaisvaltiolle hiidenkivi, ei impivaara
Jukolan seitsemän veljestä halusivat elää omilla ehdoillaan. He muuttivat kotitalostaan kaukaiseen Impivaaraan. Kerran sorsastusmatkallaan veljekset kaatoivat karhun tuiman taistelun jälkeen. Sitten kuului kauhea ryske ja pauhu. Kohti syöksyi kymmenen härkää. Näistä pojat saivat hengiltä seitsemän.
Mielipide: Autoilijan asialla
Valtion vuoden 2024 talousarvio on käsittelyssä eduskunnassa. Se on tehty ”Vahvan ja välittävän” hallitusohjelman pohjalle. Kuten tiedämme, Suomen julkinen talous on heikossa kunnossa – pelkkien velkojen korot ovat 3,2 miljardia euroa. Talous vaatii rakenteellisia korjaustoimia, jos haluamme pitää hyvinvointiyhteiskuntamme ja sen palvelut.
Mielipide: Kuka käyttää päätösvaltaa kunnan omistamiin yhtiöihin
Demokratia ei toteudu, jos yhdessä hyväksyttyjä sääntöjä ja voimassa olevaa lakia ei noudateta. Valtuutetulla pitäisi olla rajoittamaton tiedonsaantioikeus sekä oikeus esittää kysymyksiä ilman että sanavapautta rajoitetaan. Valtuuston kyselytunti oikein järjestettynä lisäisi päätöksenteon avoimuutta, joka palvelisi niiden ryhmien tiedonsaantia, joilla ei ole edustusta kaupunginhallituksessa.
Mielipide: Perusasioita ihmisoikeudet ja mielenterveys – toivoa paremmasta
Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen 10.10.2023. Tänä vuonna lähtökohtana on se, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Oikeus yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, mutta myös oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Kyse on koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi. Tämä tiedetään, mutta miten asia toteutuu päätöksenteossa?
Mielipide: Vaalijärjestelmän sähköinen uudistaminen
Suomessa on ollut pitkään ja laajalti käytössä vahva sähköinen tunnistautuminen henkilöllisyyden todentamiseksi. Sen turvin voi tehdä mm. kiinteistö- ja autokauppoja, veroilmoituksia, saada lainaa ja kirjautua opiskelijaksi. Vaalijärjestelmämme ei valitettavasti siltikään ole vuosikausiin kyennyt uudistumaan tietoyhteiskunnan kehittymisen myötä. Me allekirjoittaneet vaadimme, että hallitusohjelmaan kirjattu sähköinen ehdokasasettelu etenee nopeasti ja on käytössä vuoden 2025 alue- ja kuntavaaleissa hallitusohjelman edellyttämällä tavalla. Se parantaisi vaaliasiakirjojen luotettavuutta ja keventäisi nykyistä menettelyä.
Mielipide: Muutoksen tuulia
Globaalit ja sotaisat tuulet puhaltavat maailmalta kohti Suomea, suurvaltojen kilpailu, hybridivaikuttaminen, terveysuhat, muuttoliike, talouskriisit, eriarvoisuuden ja väkivallan lisääntyminen nostavat päätään.
Mielipide: Kättä päälle – ollaan yhdessä kiusaamista vastaan!
Lapset ja nuoret ottavat yhteyttä MLL:n auttaviin palveluihin ja kertovat siitä millaista on, kun ei ole kavereita. Kuinka ahdistavaa on, kun pitää pelätä kouluun menemistä ja miltä tuntuu, kun ei ole ketään, jolle kertoisi tai joka auttaisi. Nuorten verkkovertaisryhmissä kuullaan, miten kiusaaminen hajottaa nuoren mielen ja jättää keräilemään minuuden rippeitä. Kiusaamista kokeneiden lasten vanhempien ryhmissä kertomukset piirtävät tuskaista kuvaa siitä, miten yksin perhe voi jäädä kiusaamisen kanssa. Meillä on paljon tutkittua tietoa ja hyväksi koettuja käytänteitä, ja silti kiusaamista ei saada ratkaistua.
Mielipide: Toivottavasti on malttia olla säästämättä tulevaisuudesta
Nuorison pahoinvointi ja rikollisuus on otsikoissa, ja nyt etsitään keinoja laastaroida tilanne pikaisesti kuntoon. Hätäisien korjausliikkeiden lisäksi tulisi muistaa keskittyä myös siihen, mitä voidaan tehdä jatkossa toisin, vaikka hallituksen leikkaukset luovat säästöpaineita.
Mielipide: Rehti piispa
Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen kirjoitti yleisönosostaolla (Ank 11.9.). Erittäin hieno ja todenmukainen kirjoitus nykyisestä Suomen politiikasta, jonka päätavoite on, niinkuin Parkkinen kirjoitti, hyväosaisten asioista huolehtiminen. On todella tärkeää, miten rohkeasti Parkkinen toi asiat esille, tavalla joita kirkon edustajat eivät yleensä tee.
Mielipide: Petteri Orpon hallitus kiihdyttää yhteiskunnan polarisoitumista
Monella yhteiskuntaelämän alalla tapahtuvan polarisaation, toisin sanoen yhteiskunnan jakautumisen seuraukset, korostuvat Petteri Orpon (kok) hallitusojelman julkaisun jälkeen. Tulevat jakolinjat jyrkkenevät varallisuudessa, terveydessä, työ-elämässä ja ihmisten sosioekonomisessa asemassa. Olemme palaamassa 1900-luvun alkuun, jossa vain vahvat voittavat ja heikommat syrjäitytetään ulos yhteiskunnasta ja hyvinvoinnista.
Mielipide: Ihmisoikeudet ja mielenterveys – Toivoa paremmasta
Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen 10.10. Tänä vuonna lähtökohtana on se, että mielenterveys on jokaisen oikeus. Oikeus yhdenvertaisesti hyvään mielenterveyteen, mutta myös oikeus saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. Kyse on koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi. Tämä tiedetään, mutta miten asia toteutuu päätöksenteossa?
Mielipide: Entä kun vanheneminen alkaa?
Satuit ehkä törmäämään kadulla ihmiseen, jota et ole aikoihin, pitkiin aikoihin nähnyt. Oliko noloa melkein kävellä ohi? Itse koin tämän äsken pyöräilessäni. En meinannut tunnistaa tuota tuttua, koska hän oli vanhettunut niin että kasvoilla näkyi ryppyjä, eli niin sanotusti elämän merkkejä. Tuo kohde oli nainen. Menin melkein pyörällä ohi, kun hän tervehti minua. Ja vasta ohittamisen jälkeen tajusin kuka hän oli.
Mielipide: Orpon hallituksen toimet ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa
Petteri Orpon (kok) hallitus ei voi antaa eduskunnalle lakia, joka on ristiriidassa Suomen voimassa olevan lainsäädännön kanssa. Ennen kuin sosiaaliturvan jäädytysesitys ja muut sosiaaliturvan leikkaukset annetaan eduskunnalle, on Suomen vapauduttava niistä kansainvälisistä velvoitteistaan, jotka ovat ristiriidassa sosiaaliturvan leikkausten ja indeksijäädytyksen kanssa, toisin sanoen Suomen on ensin sanouduttava irti tasavallan presidentin allekirjoittamasta uudesta Euroopan sosiaalisesta peruskirjan sopimuksesta.
Mielipide: Hallituksen kylmät toimet eivät ole kasvun tie
Ammattiliittojen ansiosta Suomessa työviikko on viisi päivää ja työntekijöillä on oikeus lomiin, ylityökorvauksiin ja lomarahoihin. Ammattiliittojen tehtävä on valvoa työntekijöiden etua, kun lakeja säädetään. Tämä tehtävä on ajankohtainen myös tällä hetkellä.
Mielipide: Kuinka reilua oli leikata yksityisteiden avustusta
Winter is coming. Talvi tulee. Kohta on aika asettaa aurauskepit paikoilleen. Aika huolehtia aurauskalusto kuntoon. Konekuskit lähtövalmiuteen ennen kuin talvi yllättää.
Mielipide: Eläke-edut on porrastettava huollettujen lasten perusteella
Lapsiperhe on suomalaisten tahtoma elämäntapa. Suomen 18–40 vuotias nuoriso tahtoisi saada keskimäärin 2,44 lasta. Elämä lapsiperheessä on heidän tärkein tavoitteensa. Se on paljon tärkeämpää kuin työ.
Julkaisemme lyhyitä, asiallisia ja ajankohtaisia mielipidekirjoituksia. Kirjoitusten suositusmitta on 20 konekirjoitusriviä. Toimitus pidättää luvan lyhentää pitemmät kirjoitukset.
Sekä omalla nimellä että nimimerkillä kirjoittavien pitää liittää kirjoituksiinsa nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedot jäävät vain toimituksen tietoon. Emme julkaise kirjoituksia, joista lähettäjätiedot puuttuvat.
Etusija on omalla nimellä kirjoitetulla teksteillä ja kirjoituksilla, joita ei ole julkaistu muissa jakelualueemme lehdissä. Voit jättää mielipiteen tämän lomakkeen kautta.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.