Yhteisvastuukeräyksessä autetaan nuoria selviämään väkivaltaisissa ympäristöissä – Keräys alkaa 5.2.
Julistekampanja levittää rakkauden viestejä
Google jakoi paikalliset yhteisötuet
Nuoret esittelevät yrityksiään ja kilpailevat Uskalla yrittää -tapahtumassa Pasaatissa
Kymi Sinfoniettan uudella levyllä soi Kalevi Ahon musiikki
Kotkan ja Itä-Viron välinen laivayhteys esillä ministeritapaamisessa
Kymenlaakson Jäte on valinnut urakoitsijat tänä vuonna alkaviin jätteenkuljetuksiin
Mielipide: Presidentti toivotti siunausta. Miten kansa vastaa?
Jalankulkija kuoli Kotkassa tapahtuneessa liikenneonnettomuudessa
Poliisi: Vauhtihirmulla 141 km/h kuudenkympin alueella
Mielipide: Rahaa ilmaan
Niinhän se on, että niille ihmisille, joille rahan tulo on itselleen helppoa eikä tarvitse jokaisesta sentistä venytellä, niin vaikka kerran vuodessa laittaa rahoja "tuulen vietäväksi". Yhteiskunnan rahathan eivät ole omia, tosin ovathan ne kuitenkin kaikilta tai ainakin melkein kaikilta veron muodossa hankittuja. Haminassahan on jo vuosia ollut tapana, että joku kaupungin viranhaltija saa loistavan idean erillaiseen rahan käyttöön. Milloin mihinkin ja aika useasti tuonne yläilmojen suuntaan, eihän joku seitsemäntuhatta euroa ilotulitukseen ole kuin alle neljäkymmentä senttiä asukasta kohden, joten kirjoitan nähtävästi niin kuin joskus on sanottu "näkin kengistä". Kuitenkin monen pienituloisen taikka eläkeläisen kohdalla sillä voitaisiin saada melkoisia parannuksia.
Mielipide: Hei trollaati, trollaati trollaa…
Olipa kaiken Nato-uhon ja Venäjä-tökkimisen keskellä piristävää lukea Ankkurista (28.12.2022) kirjoitus ”Ukrainan sota olisi voitu välttää”. Eihän karhua pitäisi tökkiä, ei varsinkaan ärisevää karhua. Mutta sitten kirjoitus alkaa trollata. Uus-Leninismi on vaihtunut suur-Putinismiksi. Kokonaiskuva on harhainen niin isänmaallisten sotiemme ajalta kuin nykytilanteessakin.
Mielipide: Ukrainan sota olisi voitu välttää
Suomen talvisodalle ja Ukrainan sodalle löytyy ainakin yksi yhteinen nimittäjä: rajanaapurimme kokema turvallisuusuhka.
Mielipide: Perheellä on oikeus tukeen
Suomalainen lapsiperheiden palvelujärjestelmä vastaa kohtuullisen hyvin perheiden tarpeisiin tilanteessa, jossa lapsella tai perheellä ei ole haastavampaa tuen tarvetta. Jos sen sijaan on, avun saaminen on usein hidasta ja vaikeaa tai apua ei saa lainkaan. Myös asuinpaikka vaikuttaa merkittävästi siihen, minkälaisia palveluja ja tukea on tarjolla. Tämä koskee esimerkiksi monia erityislasten perheitä. Peruspalvelujen riittämättömyys ja varhaisen tuen puute ovat lisänneet erityispalvelujen, kuten lastensuojelun ja lasten- ja nuorisopsykiatristen palvelujen tarvetta.
Mielipide: Valittajat käyvät pyhtääläisille kalliiksi
Pyhtään kunnanvaltuuston viimeisessä kokouksessa lähes kaikkien ryhmien puheenjohtajat nostivat puheenvuoroissaan esiin Pyhtään elinvoimaa lamauttavat valitukset.
Mielipide: Energianhinnasta poliittista peliä
Eduskunnan kyselytunnilla kaikki puolueet myönsivät sähkön tämän hetken kWh olevan kohtuuttoman kallista. Puheet sähkön riittämättömyydestä on puheita sähköyhtiöiden pussiin. Demareiden esiin nostama hintakatto on erittäin toimima ratkaisu, josta edustaja Werning puhui ansiokkaasti, miten energian korkeahinta vaikuttaa kotitalouksien ostovoimaan. Demareiden esitys on kuin väärin sammutettu tulipalo.
Mielipide: Kuka on joulun sankari?
Joulupukki on odotetuin vieras suomalaisissa lapsiperheissä. Lasten odotus on usein piinaavaa. Paljon on ihmeteltävää. Kerkeääköhän pukki kiireiden keskellä meille? Onko minun pakko laulaa hänelle? Mihin kaikkiin lahjatoiveisiin vastataan?
Lukijalta: Kannusteita metsien monimuotoisuuden ja hiilinielun säilyttämiseen
Metsät ovat jälleen politiikan polttopisteessä. Syynä on ainakin kolme asiaa. Metsäluonnon tila on jatkanut heikentymistään, ja sama kehitys on metsien hiilinielulla. Taustalla on pitkään jatkunut metsien käyttö ensisijaisesti puunjalostusteollisuuden tarpeisiin. Viimeaikoina metsien merkitys aikamme tärkeimpien ympäristökysymysten, ilmastonmuutoksen ja luontokadon, hallinnassa on vahvistunut. Kansainvälinen ja EU-lähtöinen säätely pyrkii puuttumaan tähän, mutta Suomellakin on ollut kunnianhimoa ilmastonmuutoksen hillintään. Tehdyt sitoumukset joutuvat nyt puntariin, kun uusia jo valmistellaan EU:n biodiversiteettistrategiaa toimeenpantaessa.
Mielipide: Asiaa sähkökatkosta
Pistää miettimään jälleen kerran nämä mahdolliset sähkökatkot. Jos sähkökatkot kestävät 1–4 tuntia kerrallaan ja alkavat tulla viikoittain, jos katkot tulevat koulupäivinä kaamosaikaan on kaikki seis, pimeydessä oppilaat ja opettajat istuvat otsalamppujen kelmeässä valossa ”pökälepussien kera, odotellen pimeän mörköjä pelottelemaan, kunnes viimein koittaa valkeus”.
Lukijalta: Eläkekorotus
Helsingin Sanomat (11.12.) kirjoitti, että eläkkeiden jättikorotuksessa ei ole järkeä. Oikeampi sanonta olisi ollut, ettei koko järjestelmässä ole järkeä. Ansioeläkkeet ja kansaneläkkeet tulisi käsitellä eri kokonaisuuksina, koska niillä on eri perusteet. Ansioeläkkeet perustuvat omalla työllä ansaittuun eläkekertymään, kansaneläkkeet ja eräät muut eläkkeet hyvinvointivaltion oikeutettuihin etuihin. Ansioeläkkeiden tulisi seurata ansiokehitystä ja hyvinvointieläkkeisen tukijärjestelmineen elinkustannuksia.
Lukijalta: Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys
6.12.2022 liehuu siniristilippu. Valtiollisen lipun keskellä on vielä ryhdikäs urosleijona. Leijona heiluttaa suoraa miekkaa ja tallaa käyrää sapelia. En voi olla näkemättä symboliikan merkitystä. Heraldikko sata vuotta sitten on nähnyt tulevaisuuteen. Risti on maailman tunnetuin symboli ja kuvaa Kristuksen työtä Golgatan keskimmäisellä ristillä. Tuskin on sattumaa, että lippumme värit ovat samat kuin Jumalan valitun maan, Israelin lipussa.
Lukijan kuva: Tervajärvi
Kolumni: Ystävyyskaupunkimme Lyypekki
Sain puheenjohtajana hienon tilaisuuden osallistua juhlallisuuksiin 21.–22. marraskuuta ystävyyskaupungissamme Lyypekissä. Juhlallisuuksia oli tarkoitus viettää aiemmin, mutta koronapirulainen esti tapaamiset parisen vuotta.
Mielipide: Kouvolassa ammattiteatterin paikka on keskustassa
Olen rakastanut teatteria lapsesta asti. Kipinä syttyi Valkealan kesäteatterilla isän harrastusta seuraten. Yläkouluikäisenä menin mukaan Kuusankosken teatterin nuorisoryhmään. Ja sille teatteritielle jäin. Aikoinaan olen viettänyt Kuusankoskitalolla ympäripyöreitä päiviä ja vuosia. Tämän syksyn ajan kokoan Kouvolan kaupungin kulttuuriohjelmaa eli ts. tulevaisuuskuvaa. Näistä lähtökohdista käsin en pysty olemaan kommentoimatta viimeaikaista keskustelua, jonka aloite Kouvolan teatterin sijoittamisesta Kuusankoskelle herätti. Kaikki kunnia rohkealle ja uudenlaiselle avaukselle. Tästä huolimatta mielipiteeni on, että kaupunkimme ammattiteatterin paikka on ja pysyy kaupungin keskustassa.
Mielipide: Sähkön hinta kurittaa kotitalouksia
Me suomalaiset olemme tottuneet, että sähköä on aina saatavissa ja yleensä myös verrattain edullisesti. Nyt rikkoutuneet sähkömarkkinat kuljettavat sähkön hintaa ylöspäin kipuavassa vuoristoradassa, eikä arjen kustannusten kanssa kärvistelevillä kotitalouksilla ole käsijarruvipua ulottuvilla.
Mielipide: Seurakunnilla on vastuullinen tehtävä
Elämme kristillisen perinteen omaavassa maassa, jossa on kaksi valtion kirkkoa. Evankelisluterllainen ja ortodoksinen kirkko ovat oikeutettuja kirkollisveron kantamiseen, joka takaa pitkälti talouden. Suomalaisista on parhaimmillaan kuulunut yli 90 prosenttia luterilaiseen kirkkoon. Osuus on vähenemään päin.
Mielipide: Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia
Lapsen edun ensisijaisuus on määritelty YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Käytännössä lapsen edun ensisijaisuus tarkoittaa sitä, että on aikuisten velvollisuus etsiä lapselle parasta ratkaisua joka tilanteessa. Lapsen etu ei voi täysimääräisesti toteutua, jollei lapsi itse ole saanut esittää asiassa näkemyksiään, tulla kuulluksi ja vakavasti otetuksi. Lapsen näkemysten kunnioittaminen ja lasten ja nuorten vakavasti ottaminen on myös itsessään keino suojella heitä: lapsi, joka kokee, että häntä kuullaan arjen pienissä asioissa, ymmärtää, että isoistakin kertominen kannattaa.
Mielipide: Lapsen oikeuksien viikon teemana turvallisuus
Lapsen edun ensisijaisuus on määritelty YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Käytännössä lapsen edun ensisijaisuus tarkoittaa sitä, että on aikuisten velvollisuus etsiä lapselle parasta ratkaisua joka tilanteessa. Lapsen etu ei voi täysimääräisesti toteutua, jollei lapsi itse ole saanut esittää asiassa näkemyksiään, tulla kuulluksi ja vakavasti otetuksi. Lapsen näkemysten kunnioittaminen ja lasten ja nuorten vakavasti ottaminen on myös itsessään keino suojella heitä: lapsi, joka kokee, että häntä kuullaan arjen pienissä asioissa, ymmärtää, että isoistakin kertominen kannattaa.
Mielipide: Alamäkeä koko ajan
Suomi on henkisessä alakulossa, jonka voi katsoa alkaneen peruskoulun tulon myötä. Kansakoulu ”tuotti” yksilöitä. Peruskoulu taas suurelta osin muun muassa indoktrinaation kautta ”kädettömiä ja hampaattomia” heikon fyysisen ja henkisen kestävyyden omaavia tasapäisyyksiä.
Mielipide: ”Uskottu, Toivottu, Rakastettu”
Päivälehti käsitteli mm. ehdokkaiden suhtautumisesta samaa sukupuolta olevien vihkimiseen. Olisin toivonut hieman tarkempaa analyysia, esimerkiksi ryhmien suhtautumisen asiaan, joten tein sen itse.
Julkaisemme lyhyitä, asiallisia ja ajankohtaisia mielipidekirjoituksia. Kirjoitusten suositusmitta on 20 konekirjoitusriviä. Toimitus pidättää luvan lyhentää pitemmät kirjoitukset.
Sekä omalla nimellä että nimimerkillä kirjoittavien pitää liittää kirjoituksiinsa nimensä, osoitteensa ja puhelinnumeronsa. Tiedot jäävät vain toimituksen tietoon. Emme julkaise kirjoituksia, joista lähettäjätiedot puuttuvat.
Etusija on omalla nimellä kirjoitetulla teksteillä ja kirjoituksilla, joita ei ole julkaistu muissa jakelualueemme lehdissä. Voit jättää mielipiteen tämän lomakkeen kautta.
(05) 210 4400
PL 140, 48101 Kotka
PL 238, 48101 Kotka
Kymenlaaksonkatu 10, 48100 Kotka (avoinna sopimuksen mukaan)
myynti@pkank.fi
aineistot@pkank.fi
toimitus@pkank.fi
etunimi.sukunimi@pkank.fi
Teija Piipari
Sivustomme käyttää evästeitä.